Svijet

Stejt department objavljuje mejlove Hilari Klinton

Stejt department objavljuje mejlove Hilari Klinton
Stejt department objavljuje mejlove Hilari Klinton

VAŠINGTON - Stejt department je saopštio da će danas objaviti mejlove Hilari Klinton za koje republikanci vjeruju da mogu da bace svjetlo na način na koji je američka administracija reagovala na napad 2012. u libijskom gradu Bengaziju, u kome su poginula četiri Amerikanca.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da će 296 mejlova danas biti postavljeno onlajn, prenio je Rojters.

"Mejlovi koje objavljujemo danas ne mijenjaju suštinske činjenice niti naše razumijevanje događaja prije, tokom ili poslije napada", saopštila je portparol Stejt departmenta Meri Harf.

U napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine, za koji se smatra odgovornim ekstremistička grupa Ansar al-Šarija, poginuo je ambasador SAD u Libiji Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih zvaničnika.

Komisija koju je formirao Kongres u kome republikanci imaju većinu, istražuje ovaj napad, navodeći da je američka administracija, u kojoj je Klintonova tada bila državni sekretar, prikrila prave okolnosti tog događaja.

Klintonova, koja je vodeći demokratski kandidat za predsjedničku trku 2016. godine, suočena je sa kritikama da je isključivo privatni mejl koristila za službenu prepisku u periodu od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državnog sekretara SAD.

Ona je u decembru predala oko 30.000 mejlova u štampanoj formi Stejt departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i provjeri od marta, kako bi eventualno povjerljive ili osjetljive informacije bile zatamnjene, naveo je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije