Janković poziva na usvajanje njegovih ranijih inicijativa

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas nadležne organe da bez odlaganja razmotre i usvoje zakonske inicijative koje je radi jačanja prevencije i zaštite od porodičnog nasilja uputio još pre četiri godine, kao da i primene preporuke iz izveštaja o primeni opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasillja, koji je prošle godine podneo parlamentu.
Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas nadležne organe da bez odlaganja razmotre i usvoje zakonske inicijative koje je radi jačanja prevencije i zaštite od porodičnog nasilja uputio još pre četiri godine, kao da i primene preporuke iz izveštaja o primeni opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasillja, koji je prošle godine podneo parlamentu.

Zaštitnik u zajedničkom saopštenju sa njegovom zamenicom, zaduženom za rodnu ravnopravnost i prava deteta Gordanom Stevanović, poručuje da nedavne porodične tragedije, u kojima je u život izgubilo 13 ljudi, na najozbiljniji način svedoče o problemu nasilja u porodici.

Janković pozdravlja dogovor ministara pravde, unutrašnjih poslova i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da formiraju ekspertsku grupu koja će predložiti konkretne mere za sprečavanja nasilja u porodici i zaštitu žena od nasilja.

Međutim, podseća da je ta institucija Ministarstvu pravde 2011. godine uputila, a 2012. godine ponovila inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika u oblasti krivično-pravne zaštite žrtava porodičnog nasilja i seksualnog zlostavljanja.

"Ministarstvo pravde do sada nije razmatralo deo te inicijative koji se odnosi na uvođenje u sistem krivičnopravne zaštite novog krivičnog dela proganjanja, pooštravanje sankcija, obavezni psihosocijalni tretman nasilnika i druge odredbe usmerene ka prevenciji nasilja", navodi u saopštenju i dodaje da se Srbija, potvrđivanjem Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, obavezala da uskladi krivično zakonodavstvo sa tim međunarodnim dokumentom i potrebama stvarnosti.

Zaštitnik građana kontrolisao je tokom 2014. godine primenu Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja i utvrdio brojne nedostatke u propisima i praksi, te nadležnim organima uputio odgovarajuće preporuke, a o svemu obavestio republički parlament. "Za očekivati je da će taj izveštaj poslužiti kao jedna od osnova za utvrđivanje mera koje su najavili ministri", navedeno je u saopštenju.
  • 22.05.2015 18:58
    Opet zamena teza
    U poslednjem slučaju, na koga se svi dušebrižnici pozivaju, odgovornost je na policiji i tužilaštvu. Njih treba zaštitnik da proziva i njim treba da se povećaju kazne za nerad.
    "Kazna" za ove u Senti i Kanjiži je smena sa dužnosti??? Verovatno na mesec-dva, za 6 života?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.