"Kineski Rolls-Royce" na beloruskoj vojnoj paradi

Kinesko ministarstvo odbrane poklonilo je svojim kolegama iz Belorusije dva luksuzna kabrioleta Hongqi L5 domaće proizvodnje, koji su učestvovali na nedavno održanoj vojnoj paradi u Minsku.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2015.

15:28

Default images

Hongqi L5 je konstruisan kao automobil u kome će se, umesto u luksuznim limuzinama stranih proizvođača, voziti kineski državni vrh.

U pitanju je vozilo neobičnog, retro dizajna, ali sa svim tehnološkim inovacijama u enterijeru, poput digitalne instrument table ili ekrana multimedijalnog sistema koji podseća na tablet.
Ova kineska luksuzna limuzina dugačka je 5.555 mm, široka 2.018 mm, a visoka 1.578 mm. Zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju, koje iznosi 3.435 mm, VIP putnici imaju obilje prostora na zadnjim sedištima.

Primerci koji su stigli u Belorusiju su kabriolet verzije namenjene paradama i sličnim ceremonijama, a vojska te zemlje sa ponosom je prikazala automobile beloruskoj javnosti:





Inače, kineska FAW grupacija, koja proizvodi ovaj model, uočila je njegov komercijalni potencijal, pa je odlučila da ga ponudi i u slobodnoj prodaji.

Prvi primerak isporučen je 2014. bogatom kineskom biznismenu, koji je za njega izdvojio "više od 5 miliona juana" (oko 580 hiljada evra).
Za pogon automobila teškog 3.175 kg, upotrebljen je 6.0 litarski V12 motor sa 411 ks (302 kW) i 548 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na sva četiri točka putem šestobrzinskog automatskog menjača, a automobil je u stanju da razvije maksimalnih 200 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: