Počnimo od rehabilitacije Draže Mihajilovića. Govorim argumentovano – suđenje je zvanično, i od saveznika označeno kao montiran proces. Draža Mihajilović bio je za vreme procesa drogiran, što se vidi na svim snimcima suđenja. Đeneralov advokat, poštovani demokrata Dragić Joksimović stradao je posle ovog procesa – progutao ga je mrak kao i stotine drugih koji se nisu slagali sa nametnutim sistemom komunizma.


Streljano je mnogo nevinih na Banjici i drugim stratištima. Počelo je kao pokret otpora u drugim zemljama i borba protiv Nemaca, dok je ono malo komunista pozivalo da se otpor Nemcima ne pruža, dok je na snazi bio sporazum Staljin – Hitler. Čekalo se da Sovjetski Savez uđe u rat. A posle, to je zapravo bio građanski rat partizana i četnika, brat na brata, sin na oca, uz zločine sa obe strane, kao što se dešavalo i u ratovima posle devedesetih. Nažalost, to je uz uništenje od strane Nemaca bilo dodatno samouništenje borbe za vlast. U ovakvim ratovima nema pobednika – svi su gubitnici. Rehabilitujmo nevine žrtve, zatvorimo to poglavlje, iznesimo istinu, sahranimo kako valja poginule, a u istoriju unesimo istinu, pa krenimo dalje.

Posebno je pitanje restitucije. Poslednja smo zemlja koja je donela zakon o tome, ali kakav! On se mora izmeniti kako bi se naslednicima vratilo nezakonito oduzeto. Naše udruženje bori se za demokratiju i ljudska prava, a oni su ozbiljno ugroženi. Bez vode i hrane se ne može, kao ni bez slobode i ljudskih prava. Ne sme se otvoriti nijedno poglavlje dok se ovaj zakon ne donese i ne ispuni. Zahvaljujući iskustvu drugih zemalja, uporedni pravnici znaće šta ne treba, a šta treba uneti u zakon. Naše udruženje okupiće ostala koja se bave već godinama ovim problemom, pravne eksperte i, naravno, pored civilnog društva koje mora da stvori uslove za javne rasprave i usaglašavanje pre donošenja zakona uključiti i političke stranke, posebno one na vlasti i one koje su u koaliciji sa njima. Obavezno je sledeće:

– Zakon mora da bude sveobuhvatan, što znači valjda da uključi i hartije od vrednosti i Trgovačku Fond kao privatno osiguranje, sve što poseduje vrednost, ono u šta su ljudi ulagali i dr.

– Jednostavan uslov za prijavu i rešenje, dokaz o posedovanju neke vrednosti i dokaz o nasledniku, uz poznate činjenice šta je sve obuhvaćeno nacionalizacijom (fabrike, rudna bogatstva, zemljište i nekretnine, kao i hartije od vrednosti). Naši katastri su neupotrebljivi i ne treba gubiti vreme na pronalaženje papira kojih nema.

– Brzo sprovođenje i obeštećenje za najviše godinu dana. U suprotnom, zakon će biti izigran, nikada sproveden, a ko nema naslednike biće oštećen.

Zato se mora početi odmah uz donošenje zaključaka i nalaženje sredstava, naravno uz mogućnost zameneáza nešto drugo što koristi država, ali iste vrednosti koje su revalorizovane. Uz napomenu da se može uvesti sloboda izbora poravnanja sa državom u smislu dogovora odmah, uz najviše 10 odsto umanjenja vrednosti. To bi bio pravedan model obeštećenja i dokaz poštovanja ljudskih prava.

*Autorka je predsednica Udruženja za demokratiju i ljudska prava Davidović Grol

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari