Nova muzejska postavka: Vremeplov kroz osam milenijuma

Figura srednjevekovnog viteza Nikole Skobaljića u prirodnoj veličini s vereničkim prstenom njegove voljene žene Mare, rekonstrukcija i zapisi o najvećm balkanskom panuđuru, činije i nakit stari osam milenijuma, samo su deo nove postavke Narodnog muzeja u Leskovcu u čijoj lepoti posetioci od sutra mogu da uživaju.

LESKOVAC – Na novoj postavci „Vremeplov leskovačkog kraja“, preko originalnih predmeta, ilustracija, crteža, 3D restitucije, fotografija, maketa i mozaika, prikazano je osam hiljada godina istorije leskovačkog kraja, od neolita do poznog srednjeg veka.

Na ovoj postavci radili su stručnjaci ovdašnjeg muzeja, ali i na desetine saradnika iz Niša i Beograda.

LESKOVAC06_Nova muzejska postavka_nakit iz rimskog doba_FOTO M Ivanovic
Nakit iz rimskog doba

„Namera nam je bila da prikažemo svakodnevni život, šta se jelo i kako se oblačilo, kako se ratovalo i kako se sahranjivalo – kaže Mira Ninošević iz Narodnog muzeja.

LESKOVAC_Nova muzejska postavka_Nikola Skobaljic_FOTO M Ivanovic
Srpski vlastelin i junak Nikola Skobaljić

Postavka je prezentovana u dva arhitektonska dela i četiri tematske celine: Leskovac od praistorije do rimskog perioda, zatim, rimski period, srednji vek i četvrtu i najveću celinu čine eskponati s arheološkog lokaliteta Caričin grad, rodno mesto cara Justinijana Prvog. Autori su se potrudili da istaknu monumentalnost i lepotu grada i njegov značaj za istoriju lekovačkog kraja i zemlje u celini.

 

LESKOVAC03_Nova muzejska postavka_Zivot u praistoriji_FOTO M Ivanovic
Život u praistoriji

Deo oslikane posude, koplje i figurina su najstariji eksponati u ovoj postavci budući da datiraju iz osmog veka nove ere, a ono što posbeno privlači pažnju jeste vitrina s figurom Nikole Skobaljića, srpskog viteza s plavim očima, smeđim brkovima, oklopom i mačem, kao i maketa Skobaljić grada, izrađena na osnovu stariha zapisa.

LESKOVAC02Nova muzejska postavka_Prsten verenice Nikole Skobaljica_FOTO M Ivanovic
Verenički pečatni prsten Mare, voljene žene Nikole Skobaljića

-Nikola Skobaljić i njegov stric su 1454. godine s mnogo slabijom i manjom vojskom pobedili Turke, a drugom bitkom je komandovao sam sultan. U njoj je Nikola zarobljen i naboden na kolac i to je prvo nabijanje na kolac u Srbiji. Skobajić grad, koji je služio i kao pribežište i koji je živeo od bronzanog doba, ubrzo je razrušen, a njegovi ostaci su još vidljivi – prča Ninoševićeva.

LESKOVAC08_Nova muzejska postavka_deo posude star osam milenijuma_FOTO M Ivanovic
Deo posude iz osmog veka stare ere

Izloženi su i predmeti iz svakodvenog života kroz milenijume, a jedan deo posvećem je čuvenim leskovačkim panađurima za koje lekar i putopisac engelskog kralja Edvard Braun 1669. godine piše da je u Leskovcu na Vetrenici video najveći panađur na Balkanu.

Utisak je da je leskovački kraj oduvek bio jak trgovački i zanatski centar jer su ovde premdeti iz najudaljenih civilizacja, o čemu govori i podatak da je 1516. godine samo s jednog panađura prihodovano 11.000 akči, trećina od ukupnog godišnjeg prihoda grada.

Centralno mesto u prvoj prostoriji zauzima vitrina u obliku piramide. Simbolizuje dominatno brdo Hisar iznad leskovačke kotline. S tog lokalitete izloženi eksponati svedoče da se ovde život odvijao od neolita do srednjeg veka.

LESKOVAC05_Nova muzejska postavka_FOTO M Ivanovic
Soba Caričinog grada

Ostalo je prazno mesto za povelju iz 1400. godine u kojoj se ime Leskovca prvi put pominje. Ta povelja nalazi se u Hilandaru, a u Narodnom muzeju se nadaju da će uskoro dobiti saglasnost za njeno preseljnje.

LESKOVAC04_Nova muzejska postavka_Autori postavke_FOTO M Ivanovic
Autori nove muzejske postvake, prve posle 40 godina

Pored Mire Ninošević, autori izložbe su i Veroljub Trajkoivć, Julijana Pešić i Smilja Jović. Svečano otvaranje postavke je, inače, zakazano za sutra veče.

Milica Ivanović

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
08.05.2015. 18:13

Lepo, lepo. Sve cestitke za kustose i direktora Veroljuba Trajkovica.Vidimo se sutra.

G.S.
09.05.2015. 00:10

Lep vam ovaj Nikola Skobaljić, ima piket ko geometar.

Lancelot
09.05.2015. 19:14
Odgovor za  G.S.

Verovatno je s njim po cukama Kukavice mlatio granjke od bukve … Neko je prevario vajne nam priredjivace postavke, narodski – dzabe im uzeo pare i uvalio eksponat iz Palminog muzeja vostanih figura …

ministar za medije
09.05.2015. 09:14

Savremena postavka, svaka čast!

pogača
09.05.2015. 09:15

Niste napisali koliko je tu oprano para

Zaštitnik Sviju Hulja
09.05.2015. 12:37
Odgovor za  pogača

Do količine tih para koje pominjete doći ćemo ako količinu dobrog holesterola koju u krvi ima V.T., pomnožimo sa njegovim IQ, a sve to puta broj angažovane snage, pa onda podelimo na 4 nejednaka dela od kojih je najveći 40% a ostali delovi su manje bitni ali ne i nebitni.
E taj pogolemi deo je za G. und G. sa vrha.
Ali ne brinite, pare neće da se bace.

igla
09.05.2015. 13:23

A sta je sa „hisarskom iglom“ iz praistorije? Zasto nam je ne vrate iz Beograda. Nije valjda da su je prodali? Ili jeste?

marko1
10.05.2015. 15:32

Zahvaljujuci gradonacelniku dobili smo i pozoriste,a i obnovljene su muzejske postavke,dobro je da neko misli i na kulturni zivot grada,a ne na neke imaginarne busotine.