RAT VLADIKA Atanasije: Artemije je sektaš koji ima milione
Foto: Zorana Jevtić I Nebojša Mandić

Sukob ne jenjava

RAT VLADIKA Atanasije: Artemije je sektaš koji ima milione

Društvo -
Episkop Jevtić kaže da je raščinjeni Artemije sa još jednim monahom imao pozamašnu sumu, oko 12 miliona dolara, u Nacionalnoj banci Grčke u Solunu, kao i sličnu sumu u evrima u jednoj banci u Srbiji

BEOGRAD - Sukob između zvanično raščinjenog episkopa raško-prizrenskog Artemija i velikodostojnika SPC i dalje ne jenjava.

Episkop Atanasije Jevtić u autorskom tesktu "Strmoglav monaha Artemija raskolnika i njegove sekte" Artemija je nazvao sektašem. Atanasije, koji je inače bio u generaciji studenata Bogoslovije zajedno sa Artemijem, na početku teskta kratko je opisao njegovo školovanje naglasivši i da je Artemije prvih 10 godina dosta dobro radio u eparhiji na Kosovu i Metohiji.

Međutim, tvrdi Atanasije, problemi su počeli kada je Artemije doveo monaha Simeona Vilovskog u eparhiju. Protiv Vilovskog i direktora eparhijskog centra "Rade Neimar" vodi se sudski proces zbog sumnje da su nezakonito prisvojili oko 350.000 evra tako što je Vilovski navodno preko eparhijske blagajne u gotovini isplaćivao navodno završene radove na rekonstrukcijama manastira na Kosovu. On navodi i da je Simeon Vilovski pobegao u Grčku, a da su "Artemije i on već imali pozamašne sume, oko 12 miliona dolara, u Nacionalnoj banci Grčke u Solunu, kao i sličnu sumu u evrima u jednoj banci u Srbiji". - Sve to od novca kosovske sirotinje, koji je narod iz zemlje i dijaspore slao za stradalni narod i svetinje na KiM, a oni sebi prisvajali, kako je i Komisija Sv. Sinoda ustanovila - piše Atanasije. Episkop se osvrće i na učenje Artemijevo, koje smatra raskolničkim. Sektaški mentalitet

Artemije je već odavno čovek sektaškog mentaliteta. Opsednut ličnom megalomanijom, on, iako kanonski lišen episkopstva i eparhije, sebe je proglasio za doživotnog episkopa raško-prizrenskog u egzilu i njegovu sektu za "eparhiju KM u egzilu". Treba samo videti njihove sajtove, skice, montirane fotografije kako na "velikomučenika Artemija u rimskom Koloseumu s krstom u rukama juriša razjareni lav Satanasije"...Kada su Svetogorci videli produkte te bolesne opsednutosti samomučenika, pa još upoređenog s raspetim Hristom rekli su nam da je posredi čovek psihopata, zaključio je Atanasije. (Naše novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja