ČEŠKI UMETNICI PUTINU: Poklanjamo ti našeg Zemana, ne vraćaj ga!
Foto: Rojters

Kažu da je to humor

ČEŠKI UMETNICI PUTINU: Poklanjamo ti našeg Zemana, ne vraćaj ga!

Planeta -
Peticiju o poklanjanju predsednika Češke potpisalo je nekoliko desetina Čeha

PRAG - Česi potpisuju peticiju da se, u znak zahvalnosti za to što je sovjetska Crvena armija oslobodila veći deo Čehoslovačke na kraju Drugog svetskog rata, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na 70. godišnjicu kraja rata pošalje skupocen poklon - predsednik Češke Miloš Zeman.

Grupa čeških umetnika sročila je kratko pismo kojim Putinu poklanja šefa češke države i izražava nadu da će ruski predsednik taj poklon prihvatiti i zadržati Zemana u Moskvi. Umetnici danas šalju pismo poštom u Kremlj, kako bi stiglo do velike vojne parade 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi.

"Mi smo mala zemlja i nemamo ništa dragocenije od našeg predsednika. Verujemo ipak da ćete prihvatiti taj izuzetni poklon iz ruku češkog naroda", stoji u pismu Putinu čije će kopije biti prosleđene ruskoj ambasadi u Pragu i predsedničkoj kancelariji. "Protiv gluposti se najbolje bori humorom. A humor je naše, češko jako oružje", objasnio je jedan od inicijatora poklanjanja Zeman i peticije, pisac Jaroslav Rudiš.

Češki umetnici žele na taj način da izraze da se ne slažu sa pogledima češkog predsednika na sukob u Ukrajini i angažovanje Rusije u tom sukobu. Pismo kao ugovor o poklonu potpisalo je nekoliko desetina ljudi, javili su češki mediji.

Predsednik Zeman izazvao je lavinu kritika svojih sunarodnika zato što je prihvatio poziv na vojnu paradu u Moskvi u okviru proslave 70. godišnjice kraja rata u Rusiji, verovatno kao jedini šef države članice EU, pošto ostali bojkotuju proslavu u Rusiji zbog Ukrajine. Zeman je na kraju popustio kada je pretilo da mu češka vlada neće odobriti put u Moskvu. Nađen je kompromis da može u Moskvu ali neće prisustvovati paradi jer će u to vreme imati susret sa slovačkim premijerom Robertom Ficom a učestvovaće u ostatku manifestacija, što vladi ne smeta.

Posle jučerašnjeg redovnog intervjua Zemana češkom tabloidu Blesk nije, međutim, izvesno da će biti prihvaćen kao poklon ruskom predsedniku, pošto je Zeman kazao da će Putina podsetiti na dugove ruskih preduzeća Češkoj, ako bude imao priliku da se tokom proslava bilateralno sretne sa njim. Češki predsednik u tom razgovoru, ako ga bude, želi i da pohvali predsednika Ukrajine Petra Porošenka za to što je počeo borbu protiv oligarha.

Kremlju možda neće prijati ni to što je Zeman kazao da u Moskvu ne ide samo zbog oko 150.000 vojnika Crvene armije, koji su poginuli da Česi i Slovaci budu slobodni od Hitlerove Nemačke, već odaje poštu i poginulim Vlasovcima. Rusku oslobodilačku armiju pod komandom sovjetskog generala Andreja Vlasova sastavili su Hitlerovi nacisti od zarobljenih crvenoarmejaca. Ona se u saradnji sa nemačkim Vermahtom borila protiv sovjetske Crvene armije, ali su u poslednjim danima rata promenili stranu i Vlasovci su pomogli da se od Nemaca oslobodi Prag.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track