Rublja trenutno najprofitabilnija valuta na svetu

Agencije

03. 05. 2015. u 09:33

Od početka februara do početka aprila 2015. godine ruska rublja je skočila 22,3 odsto i tako postala najprofitabilnija valuta na svetu smatraju i ruski i zapadni analitičari

Рубља тренутно најпрофитабилнија валута на свету

Od početka februara do početka aprila 2015. godine ruska rublja je skočila 22,3 odsto i tako postala najprofitabilnija valuta na svetu, izjavio je glavni analitičar investicione kompanije UFS Aleksej Kozlov.

Prema njegovim rečima, ruska valuta je beležila brži rast od cene nafte za koju je tradicionalno vezana. U istom razdoblju je severnomorska nafta tipa "brent" poskupela za svega 9,8 odsto, odnosno sa 53 dolara na 58,2 dolara.

Kako je objasnio Kozlov za portal Russia beyond the hedlines (RBTH), rublja raste u velikoj meri zahvaljujuci interesu investitora za visoku profitabilnost koju ostvaruju tržišta u razvoju. Ranije, u decembru 2014. godine, ruska valuta je izgubila vrednost za oko 50 odsto u odnosu na americki dolar i evro.

Nekadašnji zamenik direktora Centralne banke, a sadašnji zamenik Katedre za tržište vrednosnih papira i finansijski inženjering Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju, institucije koja najviše utiče na finansijsku politiku ruske vlade, Konstantin Koriščenko objasnio je za RBTH da ruska rubalja proteklih sedmica raste zahvaljujući čitavom nizu pozitivnih faktora.

Među najvažnije on ubraja to što je Centralna banka odobrila bankama devizne kredite u vrednosti od ukupno 30 milijardi dolara i smanjila referentnu kamatnu stopu sa 17 na 14 odsto, a popustila je i napetost na istoku Ukrajine.

"Sve to je uticalo na visoku špekulativnu privlačnost investicija u rublju i aktive izražene u rubljama", kaže Koriščenko.

Po mišljenju analiticara investicijskog holdinga Finamore Antona Soroka, ruska valuta u najskorije vreme može da zabeleži još veći rast ukoliko skoči cena nafte i ako se na spoljnopolitičkoj sceni pojave očigledni uslovi za ukidanje sankcija Rusiji.

U pozitivne faktore on ubraja sporazume s pojedinim zemljama Evropske unije, na primer s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, s kojim se 8. aprila sastao predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Situacija u Ukrajini u ovom trenutku, u celini gledano, deluje kao stabilna, te bi se reklo da nema razloga za pooštravanje retorike od strane EU i SAD-a", smatra Soroko.

Po mišljenju Kozlova, za jačanje rublje je u velikoj meri zaslužna Centralna banka, koja je kreditno-monetarnom politikom uspela da znatno ublaži volatilnost valute. On ističe da i pored poskupljenja rublje interes investitora za rusku ekonomiju zasad nije u porastu.

Stručnjaci za sada nisu sigurni hoće li nagli rast rublje imati dugoročnu tendenciju.

"Tvrdnje da se kurs rublje 'otkačio' od cene nafte nisu potpuno korektne. Pre se može govoriti o drugačijem nivou cena nafte u rubljama za 2015. godinu", kaže Koriščenko.

Po njegovim rečima, nije jasna ni situacija s međunarodnim cenama nafte. Sporazum s Iranom usmerava te cene na jednu, a sukob u Jemenu na drugu stranu.

Stručnjaci, međutim, ističu da u ruskoj ekonomiji i dalje postoje krupni problemi.

"Banke nemaju dovoljno kapitala, privredni rast je blizak nuli, tendencija povećanja državnog sektora u ekonomiji i dalje je prisutna - sve to zabrinjava i ne uliva optimizam u pogledu buduće vrednosti nacionalne valute", smatra Koriščenko.

Ako cena nafte ne skoči, kaže on, i ako se ne sačuva odliv kapitala iz Rusije, onda će perspektive kursa rublje u 2016. godini biti daleko manje "ružičaste" nego u 2015. godine.

U celini uzevši, situacija izgleda mnogo bolje nego pre nekoliko meseci, ali da bi se pozitivna tendencija očuvala vlada mora da stimuliše tržišne mehanizme, a ne da čeka kada će skočiti cena nafte, smatra bivši zamenik upravnika Centralne banke.

BLUMBERG: RUBLjA NAJPROFITABILNIJA VALUTA

Ruska rublja je u aprilu ocenjena kao najprofitabilnija valuta imajući u vidu da je proteklog meseca ojačala za 12,8 odsto u odnosu na dolar, smatraju analitičari Blumberga.

U vezi sa tim, zapadni mediji su jednoglasno počeli da hvale rusku ekonomiju. Čak su i eksperti Njuzvika pisali o tome kako je ruska ekonomija za prvi kvartal ove godine stala na noge uprkos negativnim očekivanjima. Portal Blumberg je ocenio da je Rusija čak u poslednjem kvartalau prošle godine pokazala neverovatan ekonomski rast.

Glavna ekonomistkinja Rojal banke iz Škotske zadužena za Rusiju Tatjana Orlova ocenila je da se uspeh rublje u ovom kvartalu može preslikati i na naredni. Ona smatra da bi rublja do kraja juna mogla da ojača za dodatnih 5,1 odsto.

Prošle godine ruska nacionalna valuta je zbog strmovitog pada bila svrstavana u jednu od najlošijih valuta, dok je situacija danas dijametralno suprotna.

Podsećanja radi, nešto ranije su analitičari „CNN Money“ u svojim analizama prognozirali da je sada najbolje vreme za ulaganje u Rusiju. Iako postoji verovatnoća da će zapadne zemlje pooštriti sankcije Rusiji, situacije na berzi, sa nacionalnom valutom i sa obligacijama se poboljšava.



(Izvor: Tanjug / sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

OTAN

03.05.2015. 14:21

@baba Simana-Joko Ono - @baba simana- Kad budeš imao-la USD onda budi faca pa uradi tako nešto !:-)!:-)! :-)! ! ! , onako demonstrativno !

мрсимуд

03.05.2015. 10:51

Ја и не знам шта ће оволико наштампани $$$$ без покрића у злату, треба у истину тражити алтернативну валуту...ко има доста лове добро је куповати "Инвестицијоно злато"

NS

03.05.2015. 10:51

Kako možeš nekoga ko ima svoju naftu, plin i ostale energente, ko ima svoju privredu, ko ima svoju jaku industriju, da ga oslabiš sa sankcijama? Imaju sve što im treba i ne zavise ni od koga.

GALEB BIJELI

03.05.2015. 11:16

Pa ovo je čudo od Putinove Rusije! Ona će vrlo brzo ekonomski da pokori i Ameriku, i Japan, i Kinu i EU!

Panicus Vulgaris

03.05.2015. 13:44

@GALEB BIJELI - Kinu nece pokoravati, zajedno ce Rusija i Kina pokoriti Ameriku. Japan ce biti "kolatelarna steta" ako se ne uspije na vrijeme otrgnuti iz americkog ropstva. EU ima, i imace jos neko vrijeme, mogucnost da se osvijesti i okrene Rusiji i Kini. Ako se ne opameti, potonuce zajedno sa Amerikom.

Hoki

03.05.2015. 19:42

@GALEB BIJELI - Lijepo je sanjati neostvarivo i nedostižno, kao kad prosjak sanja da će postati kralj, ali kada se probudi shvati da je i dalje samo prosjak, no to ga ne spriječava da i dalje sanja. Snovi su bijeg od stvarnosti, ali ponekad treba otvoriti prozor i pogledati stvarnost oko sebe. Možda ćemo se razočarati u onome što vidimo, ali oni koji samo sanjaju i ništa ne rade, nikada ništa i neće imati. Ta razlika između onih koji su ekonomski razvijeni i imaju, nije se bitno promijenila u zadnjih 100 godina

stranac

03.05.2015. 12:06

@Dzo - Tačno,ovi što se pale na rublje i Putina neka štede u rubljama da i oni osjete boljitak. Idite u banke i kupujte rublje isključivo za €ure i dolare,žao mi da propadnete zajedno sa euro zonom i dolarom.

djordje petrovic

03.05.2015. 11:25

dobra je procena u clanku da rublja ne sme vise da se oslanja na cenu nafte. Mora da seulaze u unutrasnju industriju. Sankcije u danasanjem kontekstu su cak dobra stvar. Kad bi zaveli sankcije Srbiji, trebalo bi devalvirati dinar u bescenje. Na taj nacin bi uvoznicki lobi preko noci duplo propao, kao i nakupci i marza profiteri, ugradjivaci i ostalo. Stanovnostvo bi odjednom bilo siromasno preko mere i vratili bi se selu i proizvodnji. Al mora drzava da prkompnuje sve, a ne selktivno

неимени

03.05.2015. 11:44

Оно што свету недостаје је релана алтернатива долару. Да би нека валута постала резервна валута очито је да мора бити на отвореном. Ако преживи на тржишту онда та валута има шансе да конкурише долару. Чланице БРИКСа ће прве сва плаћања обрачунавати у рубљама. Главни ће удар бити московско тржиште дериватима. Када Руси процене да је Рубља довољно јака они ће продавати деривате за Рубље. То ће бити или шах-мат или рат. Треће нема.

Бг

03.05.2015. 12:03

Тавариши браћа руси! Само напред гази зло америчко

sreto

03.05.2015. 13:36

"POZAR" koji je zapad izazvao U SOPSTVENOJ KUCI, tek ce ugasit kad Kuca izgori do temelja !!!

proruski mozgofob

03.05.2015. 14:14

Ne znam šta Srbi prorusi čekaju,zašto ne menjaju EUR,USD,CHF, RSD ili šta već imaju za RUB ?! Verujte "sputniku" i njegovoj literarnoj propagandi (ako smete kad su pare a i sve ostalo u pitanju !) ! A "pozitivan faktor" sa bankrotiranom Grčkom je poseban biser !

ciga

03.05.2015. 15:37

Citajuci ove strucne komentare malo se i uplasi eto pored svega uspesmo da zastedimo neki evric pa velim daj zeno da vidimo koliko imamo i sta cemo sa tim suskama kad ona poce da vadi sve zguzvani iz donjeg vesa a ja zacudjen upitah pa zasto ih drzis tu a ona kao iz topa ma daj baci to vidis da su se usmrdeli za na drugo mesto i nisu pa ako i dodjes do neke pare kupi bre pravu valutu ono sto imaju ti Rusi to ne propada nikad.

Hoki

03.05.2015. 18:16

@ciga - Upravo tako i treba da razmišlja pravi Srbin. Prodajte ili još bolje poklonite bezvrijedne eure i dolare i kupite ruske rublje. Samo nemojte ići na Zapad ili u Ameriku i pokušati nešto za tu cijenjenu valutu kupiti, da se ne razočarate. Otiđite na sajam automobila i pokušajte za rublje kupiti bilo što. Ako ništa ne uspijete kupiti, barem djetetu kupite sladoled. Ipak mislim da ćete taj sladoled morati platiti dinarima. Zato nemojte ići nigdje da ne saznate koliko stvarno rublja vrijedi.

u magnovenju

21.07.2015. 21:13

@ciga - Ko je bio pametan kupovao je rublje kada su bile 1.50 . Sada su 2.00 . Tebi ne vredi objasnjavati