29. april  2015. 17.21  →  17.59 | Izvor: RTV (Sanja Kljajić)

Zakon o restituciji ponovo na dnevnom redu

NOVI SAD -

Nakon što je u decembru prošle godine bez objašnjenja u potpunosti izmenjen nacrt izmena zakona o restituciji koji je izradila ekspertska grupa, to radno telo danas je nastavilo s radom i očekuje da će se ovog puta njihov predlog naći na dnevnom redu Skupštine Srbije.

video icon

Članovi ekspertske grupe koju čine predstavnici Ministarstva pravde, finansija, poljoprivrede i Republičkog geodetskog zavoda nakon šest meseci ponovo su na okupu s istim ciljem: a to je izmena Zakona o restituciji, kako bi se omogućilo brže, efikasnije i masovnije vraćanje državne svojine bivšim vlasnicima, a samim tim i uvećanje poreskih prihoda.

RTV (Jan Valo)

"Ono što je najinteresantnije u vezi s tim zakonom je pitanje vraćanja zemljišta koje je komasirano i mislim da smo na putu da donesemo takve odredbe koje će omogućiti nesmetano vraćanje tog zemljišta i to u vrlo kratkom roku", objašnjava direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Prethodni predlog ekspertske grupe povučen je na sednici vladinog Odbora za finansije, a Skupštini je na glasanje prosleđen nacrt kojim se predlaže samo odlaganje novčanog obeštećenja do decembra 2018. godine. Mreža za restituciju tada je upozoravala da je to učinjeno pod pritiskom tajkuna i tražila zapisnik sa zasedanja tog odbora i podatke o prisutnima, ali su dobili odgovor da je to strogo poverljiv podatak.

"Ali ono što je najvažnije jeste to da će Ministarstvo pravde izgurati nešto što je suprotno interesima tajkuna i onih koji su bili po svaku cenu zainteresovani i nažalost uspeli da predlog radne grupe potpuno stave van dnevnog reda", priča Mile Antić iz Mreže za restituciju i izražava nadu da će se ova radna grupa baviti isključivo vraćanjem imovine u naturi, proširenjem na supstituciju zemljišta i ukidanjem drugih neopravdanih ograničenja.

U Vojvodini je posle Drugog svetskog rata nacionalizovano gotovo 700 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Osnovni model na kom se zasniva Zakon o restituciji je vraćanje oduzete imovine u onim slučajevima gde je to moguće, dok će u ostalim slučajevima stari vlasnici dobiti novčano obeštećenje, za šta će biti opredeljeno dve milijarde evra.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 6

Lala  29. 04. 2015. | 18:16
E sad da te vidim Vucicu, dal ces da pokleknes pred tajkunima i lopovima?!
todor  29. 04. 2015. | 18:41
@Lalo, nema prostora gde se nesto cini u Srbiji, a da se on nije neposredno ukljucio preko svojih causa, a kad se zapovedjeni posao zavrsi, eto njega da preseca vrpcu i nama poruci novu "novost", kao i ovu i buduce !
netočka  29. 04. 2015. | 22:57
Supstituciju treba primeniti na celu oblast restitucije a ne samo na zemljište. Ili obeštećenje treba da bude u tržišnoj protivuvrednsti u novcu a ne u obveznicama i odmah a ne na rate sledećih decenija. Država koja je opljačkana je u situaciji da novca nema ali imovine koju bi dala restitucionarima u zamenu ima više nego dovoljno. Besmisleno je da građani koji očekuju ispravljanje nepravde i vraćanje oduzete privatne imovine budu u situaciji da sami sebe obeštećuju kroz porez kao poreski obveznici dok se državna imovina arči i rasprodaje kao da je nečija prćija.
Franz Weber  12. 05. 2015. | 22:34
Iskreno se nadam da ce pojedinci ili udruzenja postaviti pitanje odnosno dati prijedlog Vladi Srbije da paralelno produzenju roka za prve isplate obestecenja u postupku restitucije na 2019 godinu isto tako daju isti ili kraci rok za podnosenje zahtjeva onima koji su imali problema u prikupljanju podataka o oduzetoj imovini i tako po drugi put osteceni.
Milos Suvacarov  22. 05. 2015. | 17:48
Sam pokusaj podnosenja dokumentacije i pribavljanja iste je neverovatan! cista opstrukcija!! Verovatno ce na kraju morati doneti neki novi zakon.......Vise od polovine gradjana nije uspelo da ostvari svoje pravo i podnese zaehtev za vracanje imovine . Sta mislite o tome dali ce sve to stici do Strazbura?
Cuka  12. 06. 2015. | 01:09
Red bi bio da se izvrši promena zakona o obestecenju. umesto obveznica država ima dovoljno poslovnog prostora i stanova, koje može da da umesto oduzete imovine. I ovde smo oštećeni,jer je Država Srbija dobila novac za to a on je negde ispario. Nadam se da će ova izmena zakona biti u korist našu i da će obeštećenje biti bar delom u kešu. Treba raugraniciti isplatu obeštećenja do 500.000 hiljada € i onima koji imaju preko tog iznosa
Umesto obveznica dajte menice!