KiM: Uzurpirana imovina i dalje srpska

D. ZEČEVIĆ

27. 04. 2015. u 13:04

Legalizaciju bespravno podignutih objekata na Kosovu i Metohiji prate sumnje. Agani: Uzurpatorima objekata raseljenih omogućena legalizacija

КиМ: Узурпирана имовина и даље српска

ROK za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata na Kosovu produžen je do 11. juna, a među više desetina hiljada podnosilaca zahteva je i priličan broj Srba, koji će se pomučiti da reše pitanje slobodnog raspolaganja objektima u koje su uložili značajna sredstva.

Prvi problem je što je najveći broj tih Srba 1999. godine izbegao sa Kosova i mesta gde su sagradili objekte, pa nemaju potpune informacije o uslovima, odnosno kriterijumima legalizacije. Odgovarajući na pitanje kako pomoći raseljenim Srbima da, bez čestih dolazaka na Kosovo i priličnih troškova, reše problem legalizacije, ministar u vladi Kosova za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferid Agani kaže da je “na svim nivoima pokrenut čitav niz akcija, sa ciljem da se građani pravovremeno informišu o svim pitanjima legalizacije bespravno podignutih objekata i da rezultati ne izostaju”.

- Dokaz o uspešnom početku i toku ovog značajnog projekta je veliki odziv građana, uključujući, naravno, Srbe. Imajući u vidu veoma lak pristup veb stranici Ministarstva sa svim bitnim podacima, kao i produžetak roka za podnošenje zahteva za legalizaciju, ubeđen sam da su svi građani pravovremeno obavešteni o zaista jedinstvenoj mogućnosti da legalizuju bespravno sagrađene objekte - govori Agani.

Ukazujemo mu na činjenicu da su gotovo svi stambeni i poslovni objekti raseljenih Srba - uzurpirani, a da je uzurpatorima omogućeno da legalizuju te objekte, pa se nameće pitanje da li je to, možda, legalizacija uzurpacije?

Ni slučajno! - kategoričan je Agani. - Na osnovu Zakona o legalizaciji bespravne gradnje, legalizacija bespravno podignutog objekta ni na koji način ne podrazumeva i bilo kakvu odluku vezanu za imovinska prava. Po tom pitanju situacija je veoma jasna. Ukoliko je objekat predmet imovinskog sudskog procesa, on može biti legalizovan, ali imovinska prava pripadaju vlasniku na osnovu pravosnažne sudske presude.



HRAM HRISTA SPASA

UZ tvrdnje da poseduje legalnu dokumentaciju dobijenu pre 1999, Srpska pravoslavna crkva nagoveštava da neće podnositi zahtev za legalizaciju Hrama Hrista Spasa u Prištini, a ministar Agani poručuje da je u toku sudski proces i da se, pre bilo kakve odluke, mora sačekati okončanje sudske procedure.

U međuvremenu, u saradnji s opštinskim organima i predstavnicima SPC, preduzete su potrebne mere za čišćenje i obezbeđenje Hrama Hrista Spasa - kaže Agani, dodajući da “postoji čvrsto opredeljenje za stvaranje boljih uslova da se očuvaju i zaštite sve dragocene kulturne i verske vrednosti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

И Срби брига Србије?

27.04.2015. 16:46

Ако тврдимо да је КиМ део наше државе (а још увек јесте по међународном праву), да ли имамо храбрости да се бар чујемо из мишје рупе и тражимо заштиту људских права и наших грађана српске националности (као што то чинимо за припаднике мањина)?

Dr Kišprdilov

27.04.2015. 21:12

Državna imovina je 100% naša, a privatna je prodana odavno za u proseku po 500000 do 1000000 maraka, a sada eura

arsa

28.04.2015. 16:06

@Dr Kišprdilov - Dr pricas gluposti i ponavljas kao papagaj fraze o privatnoj imovini srba na KIM.U Pristini imam tri kuce ne prodate i tri hektara zemlje i javno ti nudim 40 posto vrednosti ako uspes da ih prodas.Jadno je i sramno to sto je drzava potpuno napustila srbe sa KIM, bez ikakve pomoci.A siptari su doneli zakone po kojima nakon 20 godina nasilne uzurpacije imovine, mogu potpuno legalno da uknjize tu imovinu.Proslo je tacno 15 godina.Jos 5 godina i sve je njihovo bez dinara.