Istraživanje: Vučić najbolji, najslabiji Vulin, Ilić, Verbić, Lončar, Tasovac i Sertić

Tanjug

25. 04. 2015. u 15:00

Za rad u prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od formiranja Vlade Srbije, građani su najveću ocenu dali premijeru Aleksandru Vučiću - 4,1

Истраживање: Вучић најбољи, најслабији Вулин, Илић, Вербић, Лончар, Тасовац и Сертић

Sednica Vade Srbije

Za rad u prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od formiranja Vlade Srbije, građani su najveću ocenu dali premijeru Aleksandru Vučiću - 4,1, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "faktor plus", prema kojem SNS trenutno ima podršku od 50,8 odsto građana, a cenzus prelazi i SRS, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Građani, prema tom istraživanju, u prvoj godini funkcionisanja Vlade Srbije najviše cene izostanak krupnih afera i finansijskih malverzacija, borbu protiv kriminala i korupcije i velike državne projekte, poput "Beograda na vodi" i "Er Srbija", ali i reagovanje u vanrednim situacijama i obnovu infrastrukture i kuća u poplavljenim područjima.

Posle Vučića najbolje ocenjeni su Ivica Dačić i Zorana Mihajlović, koji su dobili po 2,8, dok su "najslabije" ocene, po 2,3, dobili ministri Velimir Ilić, Ivan Tasovac, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić i Željko Sertić.

Ocene su, prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, pokazale da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana radila solidno i da je opravdala svrhu postojanja.

Stanković je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, rekao i da nisu svi ministri i svi resori bili pođednako prepoznatvljivi u javnosti, budući da su se dešavali, na primer, štrajkovi advokata i prosvetara, a da se u martu desio i pad vojnog helikoptera kada je poginulo sedam osoba.

Najviše ispitanika, njih 63 odsto, očekuje pozitivan pomak u rešavanju pitanja nezaposlenosti i podizanja životnog standarda, ali i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije (61) odsto.

Među ispitanicima najviše njih (46 odsto) Vučiću i Vladi Srbije zamera smanjenje plata u javnom sektoru i smanjenje penzija, kao i izostanak reforme javnog sektora i državne administracije (36 odsto), dok 44 odsto njih Vučićevom kabinetu ne zamera ništa posebno.

Stanković ukazuje i da veliki broj njih zamera višak autoritativnosti u rukovođenju državom (27 odsto) i gušenje slobode medija (17 odsto).

Istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 1.200 građana, pokazalo je i da najviše ispitanika (54 odsto) smatra da živi isto kao pre godinu dana, dok 22 odsto poručuje da živi bolje, a 24 odsto da živi gore.

Većina ispitanika, njih 41 odsto, očekuje da će živeti bolje za godinu dana, što prema Stankoviću predstavlja poruku da Vlada Srbije nije izgubila bitku sa optimizmom građana, ali da ipak treba da bude na oprezu.

Vučićev kabinet, prema istraživanju, ima podršku od 65 odsto ispitanika, a velika većina njih - 74 odsto veruje da će njegov kabinet trajati čitav mandat.

Da treba rekonstruisati Vladu Srbije smatra 14 odsto građana, dok 19 odsto njih navodi da umesto rekonstrukcije treba ići na nove izbore.

Stanković, kada je u pitanju rejting stranaka, kaže da postoji nesumnjiva konstanta u rejtingu SNS, što je posledica liderske harizme lidera te stranke, disciplinovanog biračkog tela, ali i političke konkurencije koja još uvek nema potencijal da mobiliše pasivne delove biračkog tela.

Razlog porasta rejtinga SRS, prema Stankoviću, jeste Vojislav Šešelj.

Prema istrazivanju, koje je sprovedeno u proteklih nedelju dana, cenzus bi prešle i SPS (10,1 odsto), DS (7,2 odsto), ali i Dveri i DSS ako bi nastupale zajedno, jer tako imaju 5,4 odsto, što za Stankovića predstavlja poruku da je desna politička opcija u blagom usponu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

marina

25.04.2015. 15:13

Naravno da ce najbolju ocenu I pohvale dobiti covek koji Srbiju vodi napred, pronalazi najbolja resenja.

Samo tako, samo tako!

27.04.2015. 10:19

Ko je ocenjivao? Zavisnik od "milosti" vlade? Ako su rezultati zaista stvarni a ne namešteni, onda Srbima stvarno nema spasa jer veruju i przne priče i obećanja bez ikakvih pokrića. Kasno shvataju da su Srbi, nekada pametan narod, odavno smislili izreku da su "obećanja -ludima radovanja"!

Косингас

27.04.2015. 15:13

Сличним оваквим "истраживањима" су се пред сам свој крај бавили и жути па су завршили како су завршили! Надам се да су оваква "истраживања", по тој аналогији, најава краја и ових напредних!!!!!