Štrajk, pa radne subote

I. Mićević

24. 04. 2015. u 13:10

Petomesečni štrajk prosvetnih radnika okončan je danas pošto su predstavnici Ministarstva prosvete i dva sindikata potpisali Sporazum uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova

Штрајк, па радне суботе

ŠTRAJK je završen, a sada sledi nadoknada časova. Da bi dobili deo plate koji im je Ministarstvo prosvete oduzelo zbog skraćenih časova, nastavnici će morati da nadoknade sve izgubljeno. A osim njih, nadoknada - pretčasi, sedmi časovi i radne subote - čekaju i učenike!

Prema procenama sindikata, tokom više od pet meseci štrajka đaci su izgubili oko 160 časova. I sve će morati da nadoknade. Ako se tome doda i 100 časova koliko u proseku svaki srednjoškolac izostane godišnje - ove školske godine svako od njih izgubiće dva cela meseca!

A da bi koliko-toliko uhvatili korak i nadoknadili izgubljeno, nastavnici će morati što pre da naprave planove nadoknade. Već od sledeće nedelje časovi u svim osnovnim i srednjim školama trebalo bi da traju po 45 minuta u svim školama.

I Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti potpisali su sa Ministrstvom prosvete sporazum, sledi prekid štrajka, da bi potom prešli na plan nadoknade.

- Škole će tek početi da se bave planovima. Do sada su samo nadoknađivale dane u kojima je nastava bila potpuno obustavljena - kaže za "Novosti" Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave u Kragujevcu. - U okviru naše školske uprave polovina škola bila je u štrajku. U poslednje vreme, kada smo počeli zaradu da obračunavamo prema onome koliko su radili, protest je počeo da se osipa.

Damjanović objašnjava da je prosvetarima u Šumadiji martovska plata manja za oko 20 odsto, kako je izračunato prema tome koliko su bili skraćeni časovi.

MALA MATURA 15-17. JUNA ZAVRŠNI ispit biće održan 15, 16. i 17. juna, saznaju "Novosti" u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prvog dana učenici osmog razreda polagaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Drugog dana rešavaće zadatke iz matematike, a 17. juna kombinovani test, s pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Konkurencija za upis u srednje škole biće veća ove godine, jer je Ministarstvo prosvete pooštrilo upisnu politiku. Biće oko pet odsto više slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka, kojih je ove godine 96.303. Danas i sutra đaci polažu probnu malu maturu.

A upravo završeni štrajk na kraju je razljutio sve - najviše nastavnike, koji se osećaju izigrano jer je štrajk okončan bez ispunjenih početnih uslova. Ljuti su i roditelji i đaci, zbog nadoknade časova koja će uslediti. Obustava štrajka do kraja je razjedinila i sindikate i njihove lidere.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević podneo je ostavku, jer se ne slaže sa odlukom glavnog odbora Unije o izlasku iz štrajka na osnovu "čvrstih obećanja" ministra Verbića. On je izjavio da je za njega neprihvatljiva odluka da se izađe iz štrajka na osnovu usmenih obećanja.

I Sindikat radnika u prosveti odlučio je da izađe iz štrajka i potpiše Sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja.

Ova dva sindikata, tako, nisu dobila baš ništa više od "Nezavisnosti" i Sindikata obrazovanja Srbije, koji su iz štrajka izašli još 18. februara. Aleksandar Ničić, član predsedništva Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da je sada sasvim jasno da je od februara štrajk bio obično odugovlačenje i mrcvarenje.

Pokazalo se da smo bili u pravu i da smo u pravom trenutku shvatili da ne možemo da dobijemo ništa više od ponuđenog - kaže Ničić. - Ni sada se nije odmaklo dalje od čvrstih garancija ministra, kada je reč o materijalnom delu. A ostalo nije ni bilo sporno. Bili smo iskreni prema članstvu. Štrajk koji traje duže od mesec dana nema dobru perspektivu.

VUČIĆ ZAHVALIO PROSVETARIMA

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je danas sindikatima prosvetara što su odlučili da prekinu štrajk, započet 17. novembra prošle godine, i obećao da će učiniti sve da oni budu prvi koji će osetiti one dobre rezultate teških mera koje je vlada preduzela

"Hoću, i to će biti moj prvi zadatak, da svakom učitelju, profesoru, nastavniku u Srbiji vratimo i pravo i razlog za dostojanstvo, u istoj onoj meri u kojoj su ga oni danas dali svojoj zemlji", poručio je premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

DNS

24.04.2015. 15:03

Umesto da izdrze kao advokati, prosvetari oduvek najlakse popuste... treba da rade bez nadoknade...

Цврчак

24.04.2015. 22:39

@DNS - Ми не само да радимо бесплатно него и џабе!!! Родитељи, узмите се у памет. Кад будемо сви ценили дух, културу и образовање више него материјалне ствари тек онда ће све доћи на СВОЈЕ место!

Родитељ

24.04.2015. 16:07

Моја деца неће ићи суботом у школу по било коју цену јер не дам да одрађују туђи нерад ! Уколико због тога буду имала било каквих проблема или последица или ми као родитељи, тужићемо школу и државу за шта смо се превентивно већ констатовали са адвокатима и правницима и у чему имамо њихову подршку и понуде за бесплатним заступањем ! У свему овоме се слажу и други родитељи из школе !

Tijana

24.04.2015. 17:24

@Родитељ - Ok, dragi roditelju, nemojte slati dete u školu subotom, ali imajte na umu da se vaša deca ne školuju samo da bi nastavnik primao platu. Molim posebno one roditelje čija deca izostaju i po 40 časova mesečno ( zbog navodnih bolesti koje opravdavate lažnim opravdanjima, zbog časova vožnje u vreme nastave, treninga, folklora, šopinga,rođendana i svega drugog što je važnije od škole) da se uzdrže od komentara da svoju decu neće slati u školu.

Istina

24.04.2015. 17:32

@Родитељ - Strajk je bio u zakonskim okvirima I ispostovan je minimum procesa rada.Radne subote su znaci cist mobbing,ministarstvo tako kaznjava prosvetare preko ledja dece I roditelja. Subota,NE.

SOS

24.04.2015. 16:11

Sta je sa ucenicima pita li njih neko nesto a svi prosvetari i postoje zbog njih.Gospodo prosvetari prijavljujte inspektorima kad ne dobijete fiskalni racun za robu , kupujte domace ono sto vasi bivsi ucenici proizvode i ocjenjujte znanje , karakter i postenje pa ce nam jednom biti svima bolje.

Daniel

24.04.2015. 16:14

Sada je red na ucenike objave strajk, zato sto su oni pogodjeni ni krivi, ni duzni.

Besplatan savet

24.04.2015. 18:15

Predlazem da ucenici 3 casa odrade do kraja skolske godine a ostatak za nekoliko godina kada zavrse fakultet.

Гага

24.04.2015. 18:44

Неће моћи ! Уствари можда и може али без моје деце суботом ! Нећу их пустити чак и на продужене часове иако су радни дани !

qw

24.04.2015. 20:22

@Гага - Vasa deca su toliko razmazena da ne dolaze ni na redovne casove. Uostalom ocigledno Vam nije ni stalo da nesto nauce, inace bi ih slali u skolu i nedeljom ako treba. Da placate kvalitetnu skolu pevali bi drugu pesmu.

Ivana

25.04.2015. 09:20

@Roditelj Zbog želje da vaše dete subotom ne ide u školu vi ste i advokata konsultovali? Imate li vi pametnija posla? Npr. da odvedete dete na neku predstavu, izložbu. Koristiće i njemu i vama.

Zlatousta

25.04.2015. 17:58

Pirova je pobeda zakon ucene i jacega! A sada gde odose nasi oteti novci. Sve je kao u Palermu, nekada... Vidimo se u slepoj ulici neznanja!

Stari

25.04.2015. 21:02

Све по грбачи ђака. Они су најивише изгубили и овом приликом су оштећени за непружено знање. На брзину се ништа не може научити.