23. april  2015. 06.35  | Izvor: Tanjug

Nova presuda "carinskoj mafiji"

BEOGRAD -

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas novu prvostepenu presudu šestočlanoj grupi poznatoj kao "carinska mafija", na čelu sa bivšim upravnikom carinarnice u Zrenjaninu Žarkom Dakovićem.

To će biti druga prvostepena presuda ovoj grupi, pošto je prvu kojom su bili osuđeni na zatvorske kazne, prošle godine ukinuo Apelacioni sud u naložio da im se suđenje ponovi

Presuda će biti izrečena Dakoviću, zatim cariniku Radovanu Šarencu, vlasiku agencije "Zorka komerc" Željku Bugarinu, zatim radniku agencije Darku Tanaskoviću, kao i Goranu Ivankoviću i Hikmetu Neziroviću.

Optuženi su da su od maja do decembra 2006. korišćenjem privrednih i poslovnih struktura izvršili krivična dela primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprave.

Terete se da su u okviru kriminalne grupe planski kontinuirano planirali i dogovarali se o nezakonitom uvozu i carinjenju korišćenih motornih vozila, te su korišćenjem falsifikovane dokumentacije umanjivali carinsku osnovicu, odnosno omogućavali da se uvezu vozila čiji uvoz nije dozvoljen, ostvarujući na taj način imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srbije.

Ukinutom presudom Daković je bio osuđen na šest godina zatvora, Bugarin na pet i po, Ivanković na pet, a Šarenac na četiri, Tanasković na dve, a Nezirović na godinu dana zatvora.

Takođe su bili obavezani da u korist budžeta uplate više od dva miliona dinara.

Uhapšeni su i procesuirani 2006, godine. U međuvremenu su pušteni da se brane sa slobode.