22. april  2015. 21.58  | Izvor: RTV (Tanja Krunić)

Lajku Feliksu nagrada "Tradicija avangarde"

ZRENJANIN -

Nagrada "Tradicija avangarde", koju dodeljuje fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov, uručena je večeras u Zrenjaninu, muzičaru i kompozitoru Lajku Feliksu. Fond dodeljuje nagradu za doprinos avangardnoj umetnosti.

Razloga za ovu odluku ima mnogo, a osnovni je taj što Lajko Feliks, svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća, kako prema svojoj vlastitoj, tako i prema muzici uopšte, na ubedljiv način otelotvoruje upravo onu poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života, obrazložio je Upravni odbor fonda.

"Ove godine dobio sam nekoliko nagrada. One ne utiču na moju muziku, ali osećaj je lep", prokomentarisao je Lajko Feliks.

Prema rečima Vladimira Vasiljeva, predsednika Upravnog odbora Fonda „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“, kroz promociju, preko umetnika koji su dobili nagradu, promoviše se i ime i delo Vojislava Despotova i Vujice Rešina Tucića.

"Osim dodele nagrade, Fond će ove godine objaviti i zbornik radova o Vujici i Voji, kao avangardnim autorima", kazao je Vasiljev.

Prošlogodišnji laureat, filmski reditelj Slobodan Šijan, kaže, da je nagrada interesantna jer na neki način odaje priznanje nekim rizičnim eksperimentima u umetnosti.

"U jednoj zemlji, u kojoj preovlađuje tradicionalni duh preovlađuje, i tradicionalizam, da tako kažem, dobro je kada se stimulišu avangardni pokušaji, drugačiji, rizičniji, koji nisu orijentisani isključivo na neku komercijalu“, rekao je Slobodan Šijan.

Fond Vujiica Rešin Tucić i Vojislav Despotov osnovan je 2012. godine, na inicijativu pokreta „Novi optimizam“ i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", u kojoj mu je i sedište.

Nagradu Tradicija avangarde dodeljuje od 2013. godine, sa idejom podsticanja i promovisanja neoavangardnih i postavangardnih praksi.

Tagovi
Broj komentara: 1

milica  23. 04. 2015. | 10:16
Dugo nisam bila na prijatnijoj večeri. Lajko je na citri briljirao, pravi umetnik. Bravo!