Читај ми!

Napredak u dijalogu Beograda i Prištine

U Briselu je večeras održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini. Razgovori teški, ali ima napretka, rekao je premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka.

Delegaciju Beograda predvodio je premijer Aleksandar Vučić, a Prištine kosovski premijer Isa Mustafa. Pre ovog sastanka, premijeri šest zemalja Zapadnog Balkana dogovorili su se o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Vučić je nakon sastanka rekao da su razgovori, koji su trajali nešto duže od predviđenog, bili teški, ali da je došlo do pomaka u nekima od oblasti o kojima se razgovaralo – telekomunikacijama, civilnoj zaštiti, energetici.

Premijer je rekao da je konkretan napredak ostvaren samo kada je reč o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji.

"Jedan od tih prelaza će biti prema Raškoj, a drugi u opštini Medveđa", objasnio je Vučić, dodajući da je otvaranje jednog od prelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.

Premijer je istakao da je večeras bilo reči o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne grupe nastaviti da rade na pripremi sledeće runde dijaloga koja će se održati u maju.

"Pokušaćemo da nađemo neki zajednički teren", rekao je Vučić.

Istakao je da je bilo reči o formiranju Zajednice srpskih opština, ali da tu, nažalost, nije nađen zajednički jezik.

"Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na severu Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu", rekao je Vučić.

Govoreći o problemu energetike, rekao je da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim delom nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon ove runde dijaloga, rekao da će predstavnici Srba sa severa Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

"To je njihova želja i to im treba omogućiti, ali uz puno poštovanje kosovskih zakona", poručio je Mustafa.

Ukazao je da će radne grupe sledećih dana nastaviti razgovor u vezi sa formiranjem ZSO.

Prema njegovim rečima, taj napredak bi mogao da dovede do konkretnih rezultata u novoj rundi razgovora, u maju.

U pisanom saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini navedeno je da su predstavnici Prištine i Beograda napravili pregled onoga što je učinjeno.

Dogovoreno je da radne grupe nastave intenzivan rad u oblasti telekomunikacija, civilne zaštite i energetike.

Tokom današnjeg razgovora, koji je počeo oko 19 časova, bio je razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena su mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Vlada Srbije je uoči sastanka najavila da će im prioritet u daljim razgovorima biti formiranje Zajednice srpskih opština.

Poslednji susret dveju strana bio je održan 9. februara, kada je potpisan sporazum o pravosuđu.

Premijer Vučić je ranije danas učestvovao na mini-samitu "zapadnobalkanske šestorke" u Briselu, gde je poručio da u junu očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predstaviće sutra Izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво