• Search form

18.04.2015 | 11:52

Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti

Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti

Naučna konferencija “Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti” biće održana tokom predstojećeg 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, a okupiće stručnjake iz 15 zemalja.

Konferencija je deo sedmog Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, čiji je osnovni cilj da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Za konferenciju je prijavljeno 36 radova, a odabrano je 15, koje će predstaviti autori iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije, Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije, najavili su organizatori.

Odabrani radovi odnose se na teme kao što su "Korist od igranja mitova i bajki za decu" (Jasuko Senda, Japan), "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti. Mitovi i narodne pripovetke u doba postmodernizma", (Ignacio Larios, Meksiko), "Transformacija pozorišta za odrasle i njen uticaj na pozorište za decu" (dr Ana Margret Helgesen, Norveška), "U osvit moderne – Rajner Marija Rilke i njegove “lutke” (dr Henrik Jurkovski, Poljska), "Vizuelna reinterpretacija zmaja – ka saradnji i internacionalizaciji pozorišta za mladu publiku" (Kejleb Li, doktorand, Singapur).

Do sada je u radu Foruma učestvovalo oko 60 istaknutih pozorišnih stručnjaka, teoretičara, istoričara, reditelja, pisaca, pozorišnih kritičara iz 25 zemalja iz celog sveta.

Objavljeni zbornici nalaze se u univerzitetskim bibliotekama širom sveta (od Koledža Rouz Bruford u Londonu do Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu).

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici biće održan od 17. do 23. maja, a u takmičarskom programu predstaviće najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Prošle godine Gran pri je osvojila predstava “Boribon i Anipani u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za predstavu "Lenka" u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok iz Poljske, dok je nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena Robertu Smoliku za predstavu "Pekara Mišmaš" Mini teatra Ljubljana, kojom je 21. Festival pozorišta za decu i otvoren.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav