Mediji koji ne budu prodati ponovo idu u ruke države

Uredba Vlade Srbije onemogućiće većinu zaposlenih u medijima koji su na prodaju da dobiju besplatne akcije.

Većina novinara i drugih zaposlenih u 74 lokalna i državna medija neće moći da dobije besplatne akcije koje će se deliti ako se za kuću u kojoj rade ne pojavi kupac.

Mada zakon predviđa da, ako medijska kuća ne bude prodata do 1. jula, radnicima akcije budu poklonjene, Vlada je donela uredbu koja značajno menja situaciju - vlasnici svog radnog mesta moći će da postanu samo oni novinari i drugi zaposleni koji nikada ranije nisu upisali besplatne akcije za, recimo, Aerodrom ili NIS. A s obirom na to da je više od 4,8 miliona punoletnih građana upisalo besplatne akcije, među njima je i većina novinara...

Na volšeban način mnoge medijske kuće, za koje se ne nađu pravi kupci, zapravo će ponovo doći u ruke države, prenose Novosti. Biće određen broj akcija, malobrojni zaposleni dobiće akcije prema godini radnog staža, a sve što preostane ići će u Akcionarski fond, kao akcije Republike Srbije. Njima se ne trguje, jer je reč o zatvorenom društvu, pa će država nastaviti da gazduje medijima, iako je zakon pisan pre svega da bi država iz njih izašla.

- Ako se to dogodi, Zakon o medijima i informisanju biće potpuno obesmišljen u veoma važnom delu, a priča o besplatnoj podeli akcija zaposlenima pala bi u vodu - smatra Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije. - Ne može uredba biti starija od zakona. Zakon kaže da se akcije dele zaposlenima u medijima. Ne postavlja dodatne uslove, koji postoje u uredbi. Zakon čak i ne pominje penzionere, kojima uredba daje pravo na besplatne akcije. I Vlada i Skupština Srbije trebalo bi da daju autentično tumačenje uredbe i zakona, kako bi se znala pravila – kaže Brajović.

Da će ograničenja u raspodeli akcija postojati potvrđuje Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja. On kaže da će medijsko suvlasništvo moći da dobiju građani koji do sada nisu upisali besplatne akcije. Isto je, dodaje, važilo i kada su upisivane akcije 2010. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija