Ekonomija

1

SSSS: Prodaja Telekoma loš potez srpske vlasti

Autor: VV

Izvor: Tanjug

SSSS: Prodaja Telekoma loš potez srpske vlasti

"Prodaju Telekoma treba sprečiti, jer bolje je sprečiti nego lečiti. Kada dođe do otpuštanja onda je kasno da se borimo, jer više para nema, zato treba da sprečavamo one poteze Vlade koji će nas dovesti do toga da para u zemlji bude još manje", kazala je nekadašnja ministarka telekomunikacija Srbije Aleksandra Smiljanić.

Prema njenoj oceni, ukoliko se Telekom proda, velika sredstva će se "odlivati" iz Srbije, investicije će se smanjiti, veliki broj zaposlenih u tom preduzeću će biti otpusten, a telekomunikaciona usluga će biti lošija.

Smiljanić je navela primer Hrvatske koja je prodala svoj Telekom Dojče Telekomu, koji je ulagao u infrastrukturu 3,5 puta manje nego Telekom Srbija, iako su im prihodi bili slični.

Prema njenim podacima, godišnji prihod Telekoma Srbija je oko 80 milijardi dinara, neto dobit je 2014. godine bila 15 milijardi dinara, dok se sledeće godine može očekivati i mnogo veća neto dobit.

"Prodaja će biti veliki udarac i za informaciono komunikaciono telekomunikacionu (IKT) industriju, jer će biti para manje, i kupac Telekoma će koristiti svoje dobavljače prema svojoj poslovnoj politici", kazala ja ona.

Smiljanić je objasnila da je IKT industrija danas najmodernija grana privrede, koja je od Kine i južne Koreje napravila razvijene zemlje, a Srbija će propustiti priliku da na fakultetima stvara sposobne kadrove u toj oblasti i potpuno će izgubiti mogućnost da utiče na razvoj IKT industrije.

Prodaja Telekoma vezana je i za bezbednost, navela je Smiljanić, jer kroz Telekom prolaze informacije svih građana, preduzeća, državne uprave, vojske, policije, koje će posedovati novi vlasnik.

Ekonomista Jovan Dušanić upozorio je da se Vlada Srbije najnovijim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) obavezala na
prodaju Telekoma, iako je, prema njegovim rečima, to jedno od najvećih i najprofitabilnijih srpskih preduzeća.

"Teško da Srbija može očekivati neko dobro od MMF-a, jer do sada nikakvo dobro nijednoj zemlji nije doneo", kazao je Dušanić, koji je i profesor na Beogradskoj poslovnoj školi.

Kako je naveo Dušanić, prodaja Telekoma bio bi loš potez jer veliki deo budžetskih prihoda Srbija ostvaruje od Telekoma, a ta kompanija značajno ulaže i u nauku, kulturu, umetnost, obrazovanje, zdravstvo  i sport.

Na skupu, koji su organizovali SSSS i Samostalni sindikat Telekoma Srbije, rečeno je da je premijer Srbije (Aleksandar Vučić) izjavio kako će Srbija učiniti sve što traži MMF, ali da se u potpisanom memorandumu sa tom finansijskom institucijom ne pominje razvoj Srbije i povećanje BDP.

"Nema nijedne reči o razlozima zašto smo došli ovde gde smo. 'Ja te kao MMF lečim, a da se uopšte ne bavim dijagnozom'. Potrebno je suprotstaviti se celokupnom konceptu MMF, jer samo na toj platformi može da se prikupi snaga da se prodaja Telekoma spreči", kazao je advokat i nekadasnji direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović.

On je kazao da je danas mnogo teže izboriti se sa prodajom Telekoma, nego 2010. godine, "jer su oni koji su bili protiv prodaje Telekoma sada vlast, a oni koji su hteli da ga prodaju opozicija, i svi rade za strani interes".

Kako je objasnio, po memorandumu sa MMF-om, ne postoji nikakva dilema da će se prodati većinski paket Telekoma i on predviđa da bi to moglo da se desi već u oktobru ili novembru ove godine.

"Moramo se boriti protiv celine od onoga što MMF zahteva. A vrlo brzo ćete dobiti saveznike u novinarima RTS i Tanjuga, jer po memorandumu sa MMF-om i oni ostaju bez para, a ne mogu se finansirati iz pretplate", kazao je Pavlović.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

rdj

neka drzava otkupi od gradjana akcije po trzisnoj vrednosti i sacuva telekom. kad bih prodala svoje akcije pokrila bih sva dugovanja.materijalno sa biroa mi je 13000 dinara i sa tim parama nemogu ama bas nista.godina imam 53 i bas se otimaju firme ko ce pre da me zaposli.