Читај ми!

Lična inicijativa lek za srpsku ekonomiju

Ekonomisti na Mokroj Gori na Vivaldi forumu ličnu inicijativu prepisuju kao lek protiv ekonomskog zaostajanja Srbije za Evropom.

Učesnici trodnevnog prolećnog Vivaldi foruma Mokrogorske škole menadžmenta konstatuju da su zemlji potrebni preduzetnici koji uveče ležu zabrinuti, a ujutru se bude sa nadom, a da pritom država pomaže svakog ko je spreman da rizikuje.

Alfa i omega novog razvoja je lična inicijativa. Taj lek trenutnom stanju ekonomije u Srbiji prepisuje uvodničar foruma. Ali ni inicijativa ne ide sama.

Profesor dr Ljubomir Madžar kaže da država treba da uradi svoj posao, da bi inicijativa uspešno funkcionisala, a to znači da osigura jednake uslove za sve, da daje sigurnost vlasništva i ugovora – da omogući da se sprovodi finansijska disciplina.

To nažalost kod nas i dalje ne funkcioniše kako treba, i utisak je učesnika foruma da smo svi zajedno uspavani.

"Ideja je da korporativnom inicijativom pokrenemo biznise, da ljudi koji u korporacijama odlučuju i inspirišu druge ljude - pokrenu ljude na akciju, odnosno da upale vatru u ljudima, a ne pod ljudima", kaže Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera.

Zoran Ilić, direktor "Biomelema", smatra da država mora da promoviše preduzetnike i preduzetništvo jer, ukoliko to bude radila, dobiće vrlo brzo veliki broj novih preduzetnika, preduzetničkih radnji, preduzetničkih ličnih inicijativa.

"Samim tim ojačaće se i proizvodnja, i usluge, i svi ostali sektori koji su neophodni da bi država mogla normalno da funkcioniše", istakao je Ilić.

Bitan je prvi korak. "Oni koji prepoznaju dobiće dodatnu energiju i shvatiće da nisu sami, a samo kada se to multiplikuje doći ćemo do kritične mase promena koje će dovesti do rezultata", kaže Dragan Petrović, direktor Vivaldi foruma.

Prolećni Vivaldi forum, iako se to po mokrogorskim obroncima ne bi reklo, najavljuje godinu posvećenu ličnoj inicijativi, jer su okupljeni lideri stava da inicijativa i privatno preduzetništvo nisu sloboda izbora, već izbor slobode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво