Mehić pre pada: Ne vidim pistu

Pilot vojnog helikoptera koji se srušio nedaleko od aerodroma “Nikola Tesla” pitao je pre pada da li iko od članova posade vidi pistu, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

10:14

Default images
foto: Tanjug

Prema navodima beogradskog medija iz izveštaja o uzrocima pada helikoptera, Omer Mehić najpre je rekao da vidi pistu, posle čega mu je odobreno sletanje.

Nakon toga Mehić šalje poruku kontroli letenja da ne vidi pistu i podiže letelicu, posle čega se ona nagnula na levu stranu, što je pilot pokušao da spreči manevrom udesno. Nakon toga helikopter je pao.

”Vidim pistu”, rekao je Mehić.

”Dobro došli, priđite, na pragu ste piste. Spuštajte se slobodno. Na mestu će vas čeka automobil za pratnju”, naveo je kontrolor leta.

“Ne vidim pistu, ne vidim je”, uzvratio je Mehić.

“Na pisti ste, spuštajte se slobodno”, glasio je odgovor kontrolora leta.

Mehić je potom smanjio brzinu na 140 km/h i prišao pisti, ali se ponovo požalio da ne vidi pistu i da ne može da sleti.

Internom vezom se obratio posadi sa pitanjem da li iko vidi mesto za prizemljenje, ali nije dobio odgovor.

“Idemo u penjanje”, naveo je Mehić, posle čega je letelica ubrzala, dostigla visinu od 250 metara, ali se zanela na levu stranu, posle čega je pilot naglo okrenuo udesno.

U sledećem momentu helikopter je posustao i usmerio se prema tlu.

“Večernje novosti” navode da su vojni veštaci potvrdili njihovo prethodno pisanje da je nedostatak goriva isključen kao razlog pada letelice.

U trenutku pada u letelici je bilo 650 litara goriva, što je bilo dovoljno za još 75 minuta leta.

Veštaci su takođe naveli da su vremenski uslovi bili složeni, ali ne i presudni za tragediju. Ističe se da kiša i magla nisu bile prepreka za izvršenje zadatka, da je pilot Mehić sve uradio po proceduri, da je razmatrao mogućnost alternativnog sletanja u Kraljevu i na Banjičkom visu u Beogradu, ali da je doneo odluku da se prizemlji na aerodrom “Nikola Tesla”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: