Prve kineske vojne vežbe na pučini u Pacifiku

Tanjug

31. 03. 2015. u 09:33

Cilj vežbe je, kako se navodi "podizanje mobilnosti i borbenosti vazdušnih snaga kineske vojske na pučini"

Прве кинеске војне вежбе на пучини у Пацифику

Ilustracija

PEKING - Kineske vazdušne snage izvele su danas prvu vojnu vežbu na pučini, iznad zapadnog dela Pacifičkog okeana.

Nekoliko aviona kineske vojske danas je preletelo preko kanala Baši između Tajvana i Filipina, prenela je Sinhua.

"Ovo je prvi put da vazduhoplovstvo Narodne oslobodilačke vojske izvodi vežbe u vazduhu daleko od kineske obale", rekao je Šen Džinke za Sinhuu.

Cilj vežbe je, kako se navodi "podizanje mobilnosti i borbenosti vazdušnih snaga kineske vojske na pučini", preneo je AFP.

"Vežbe nisu usmerene na bilo koju zemlju ili metu i ne predstavljaju pretnju drugim zemljama i regionima", rekao je Šen.

Poslednjih godina povećane su teritorijalne tenzije između Pekinga i suseda zbog spora oko Južnog kineskog mora, a Kina iz godine u godinu povećava svoj vojni budžet, navodi francuska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

auuuuu

31.03.2015. 10:13

Ne radi se tu o teritorijalnim pretenzijama. Šta će ogromnoj Rusiji, ili Kini, još teritorija, ili stanovništva? To je zaposedanje vojnostrateški važnih pozicija za bezbednost svojih država. I direktno je izazvano agresivnim nastupom NATO snaga, pre svega SAD, koje nastoje da svoju ofanzivnu silu baziraju u geostrateškom području Kine i Rusije, pravdajući to zaštitom svojih malih i ugroženih "saveznika". Ovakve demonstracije sile izazivaju paniku na Zapadu, a daleko su od NATO agresivnosti.

\gunar

31.03.2015. 19:48

@auuuuu - Ma, jok. NATO-u I saveznicima sve ide od ruke I na vrhuncu su moci . Takav trend ce se I nastaviti u buducnosti imajuci u vidu rastucu ekonomsku snagu istih a opadajucu Kine, Rusije, Indije I zemlja juzne Amerike.

Kako da ne

31.03.2015. 22:15

Ma da, lokalne medijske kuće ne prestaju da izvještavaju o kineskoj avijaciji koja konačno može da leti preko nekog moreuza. Manite se Kine, sve što rade je loša kopija nečega što je već davno napravljeno, a u prevari i podvali ne zaostaju za najboljima.

Snouden

01.04.2015. 09:34

@Kako da ne - a jel'? Toliko su losi da su postali prva ekonomija sveta. Daj, molim te, bez prazne demagogije.