U sociološkom pogledu, mladost predstavlja period života između detinjstva i odraslog doba. Stvari su po tom pitanju jasne? Međutim, ne i u zemlji Srbiji. Naime, Srbija ne bi bila Srbija kada i u ovoj sferi ne bi kuburila sa izvesnim kontroverzama. Uzmimo na primer fenomen produženog detinjstva, koji u potpunosti razara koncept mladosti. To je ono kad zdrav i prav „omladinac od 40 ljeta“ još uvek živi sa tatom i mamom, poseduje diplomu državnog fakulteta, ali ne radi jer nema odgovarajuću partijsko-kumovsku vezu, i još uvek ne staje na „ludi kamen“, jer roditelji zbog malih penzija nemaju love za svadbeno veselje.

…Živimo u društvu izuvrnutih vrednosti pa je stoga opravdano postaviti pitanje iz naslova – šta sve možeš u Srbiji kad si mlad? Pre svega, možeš da budeš obrazovan, plemenit i duhovit – autentičan mangup što se kaže, sve dakle ono što nikada u životu neće postići većina kvazimangupa iz partijskih redova. Ali, pošto je vrednosni sistem u Srbiji okrenut naopačke, komotno možeš da budeš i kvaziobrazovan i pseudoplemenit i bajagiduhovit. Sasvim je svejedno budući da su to pseudovrednosti koje prolaze na ovdašnjem tržištu ličnosti. A tržište ličnosti kanibalistički zapoveda – pojedi konkurenta. Dakle, budi bahat, nasilan i osvetoljubiv.

Stoga, kad si mlad u Srbiji, možeš završiti kurs za komunalnog policajca i komotno pretući profesora matematike samo zato što ti nije pokazao bus-plus karticu čekajući prvo da autobus krene. Takođe možeš da, poput Lederfejsa iz „Teksaškog masakra motornom testerom“, izrežeš stabla u Studentskom parku pod izgovorom da su bila trula, ali u plemenitoj nameri da na tom istom mestu posadiš velelepnu auto-garažu. Bajdvej, kad si mlad možeš dobiti posao gradskog menadžera ili gradonačelnika, doduše pod uslovom da si dobar sa vladajućom partijom. Drugim rečima, mlad si i golobrad. a već si gradski otac. Alal ti vera.

Ali ne samo to. U Srbiji, kad si mlad, možeš da postaneš i predsednik upravnog odbora bilo čega (bitno je da si na liniji), ili direktor javnog preduzeća – za šta je recimo marljivom Japancu potrebno jedva trideset godina žestokog rada u preduzeću kojem će na koncu karijere rukovoditi. Međutim, koga ovde briga za Japan, kada radišni šoguni ionako pojma nemaju šta je nepotizam. Stručnost ispred politike u Srbiji isključivo predstavlja kamuflažu za političku karijeru iznad opšteg interesa. Zato kad si mlad u Srbiji, ne razmišljaj previše kritički i humanistički, jer će ti se to kad-tad obiti o glavu. To ti svakoga dana između redova poručuju naši vrli političari.  S druge strane, kada si mlad u Srbiji, možeš da postaneš VIP ličnost zahvaljujući retkoj sposobnosti da prostu reč od četiri slova izgovoriš pogrešno, jer si uzgred progutao jedno slovce. E, zato treba ići u školu. Ali, dok se oskudno odevene starlete žljebe na TV ekranima u terminima kada su u vreme njihovih roditelja emitovani Opstanak i Kolariću- Paniću, dotle se „ugroženi“ učenici sprdaju sa štrajkom učitelja, nastavnika i profesora, ne shvatajući zbog čega jedni štrajkuju zbog malih plata a drugi iz istog razloga to ne čine. Ipak, kapiraju da državu boli uvo za prosvetu, pa se i oni na sličan način odnose prema učenju jer odnos države prema prosvetnim radnicima razumeju kao prst božiji na vlastitom temenu. Uostalom, čemu učenje kad se diploma može kupiti, a najbolja radna mesta obezbediti posredstvom partijskih knjižica.

Kad si mlad u Srbiji, možeš raditi kao partijski (ro)bot – u kancelariji za kompjuterom nabadajući afirmativne komentare o partijskom poslodavcu, ili pak u gradu kao slučajni prolaznik koji kritikuje protest opozicije – direktno u mikrofon prorežimske televizije. S tim u vezi, kad si mlad u Srbiji, lako možeš postati glavni urednik takvog jednog brejnvošing servisa državne ili gradske vlasti. A onda ne udaraj po cenzuri već je uredno zalivaj – dok si mlad. Jer ova vlast brine o mladima! I sam vidiš da u Srbiji svašta možeš kad si mlad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari