Svi poslanici podržali obaveznu vakcinaciju

Izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima vakcinacija postaje obavezna, naći će se u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini aprila, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.
Izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima vakcinacija postaje obavezna, naći će se u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini aprila, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Babić je rekao da su te izmene podržale sve poslaničke grupe i samostalni poslanici. On je istakao da će se na taj način staviti tačka na jednu polemiku u društvu koja se odvijala u vezi sa vakcinacijom.

"Smatramo, i to je zajednički imenitelj i poslaničkih grupa i narodnih poslanika, da je imunizacija odnosno vakcinacija potrebna i neophodna. Usvajanjem zakona, ona će postati obavezna", objasnio je šef naprednjaka u parlamentu.

Nedavno je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će vakcinacija dece biti obavezna. "Roditelji neće moći da odbiju da obave vakcinaciju i to je suštinska izmena tog Zakona", rekao je Lončar, dodajući da će se o tom pravnom aktu raspravljati narednog petka na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima ipak daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate.

  • 01.04.2015 13:31
    @lalos
    Nisu poverljivi zato što nema nikakve garancije za bezbednost, što je bilo problema sa njihovim prethodnim vakcinama koje su stvorile neizlečive bolesti, što nam je potkupljiv politički kadar i što u Ustavu piše da nisam obavezan da pristanem na medicinski zahvat za koji nemam nikakvu garanciju!
    Ustav je stariji od Zakona! Zakoni ne uređuju Ustav iz razloga jer se Ustav usvaja na referendumu a zakoni na skupštini!

    Zar ti nije sumnjivo ponašanje Novartisa? Zar ti nije sumnjivo ponašanje političara? Hoćeš li detetu dati nešto što je sumnjivo, sa takvim mogućim posledicama ili ćeš učiniti sve da ga zaštitiš? Od njihovih vakcina su ostajali trajni deformiteti, od tih bolesti nisu!
    Nisam ja birao Novartis već ovi na vlasti, stari i novi! Gde je tender po zakonu? Gde su ostali podaci o vakcini, obavezni po zakonu? Zar dr. Smrt da mi naredi šta da dam detetu?

    Hraniš li svoje dete kod Matijevića, gde su mesne prerađevine duplo jeftinije od nabavne cene mesa? Ja ne hranim ni psa!

    Razumeš li sad o čemu pišem?

    Naši roditelji nisu imali ovu brigu jer smo živeli u samostalnoj i normalnoj državi koja je ozbiljno shvatala zdravlje svojih građana, za razliku od ove karikature gde sada živimo.

    Komentar je delovao pametan i zato sam te stavio u interesnu kategoriju, jer u suprotnom si ga slučajno napisao. Milo mi je što se slažeš da je većina protiv ovakvog načina vakcinacije.
    Da ne lečimo posledice, što je običaj 25 godina, hajde da jedan zakon usvojimo kako treba. Znači prvo odgovornost svih za posledice, od proizvođača do ministra, a onda obavezne vakcine. Tek onda ću da vakcinišem dete! Do tada se pozivam na ustavne slobode i tužimo se do Strazbura. Po Ustavu ne moram da vakcinišem dete, baš kao i u 17 država EU. I moje dete i ja ne smemo da trpimo NIKAKVE posledice zbog takve odluke.

    Eto ti moje detaljno mišljenje na ovu temu.
    Moje dete neće biti nečiji statistički podatak već ceo smisao mog života!

    Ide li do mozga?!
    Imam li pravo na drkčije mišljenje?
  • lalos

    01.04.2015 10:06
    @Anonimus
    prvo samo da razjasnim da apsolutno nisam za bilo kakav monopol na trzistu a ima ih mnogo a pogotovo nisam za bilo kakve monopole u zdravstvu, vec se zalazem za obaveznu vakcinaciju sto je bila sustina mog komentara. a sto se tice tvog komentara, apsolutno se slazem, ali u kapitalizmu stvari tako funckionisu. kapitalizam smo svi sirokih ruku prihvatili i obija nam se o glavu na sve strane, pa i kod ovakvih problema. ljudski zivoti su odavno postavljeni iza profita na listi prioriteta, ali hajde, bar da smo krenuli da se osvescujemo po tom pitanju.

    ali me zanima samo jedna stvar - na osnovu cega tvrdis su nove vakcine nebezbedne? da li je bilo studija, slucajeva komplikacija i slicno? mozemo samo da pretpostavljamo posledice isto kao sto su mogli nasi roditelji kad smo mi bili vakcinisani. a ako je izvor tih pretpostavki neki internet portal sa nekim samanom ili duhovnim guruom na celu, stvarno bi pre verovao ovim nesretnim ministrima pre nego njima.

    posebno mi se svidja sto automatski moram imati neke veze sa svim ovim, ako se slazem barem jednim delom sa njima a ne sa misljenjem vecine. ovde se prica o zakonu o obaveznoj vakcinaciji, nigde se ne spominje proizvodjac ili brend i taj zakon treba da postoji i posle njihovog mandata. tema monopola neproverenih proizvodjaca je na nekoj drugoj adresi i tu cu rame uz rame stati sa tobom da podrzavam tvoje stavove
  • 31.03.2015 13:16
    @lalos
    Nemoj da banalizuješ neke stvari!
    Ja lično nemam ništa protiv vakcinacije BEZBEDNIM vakcinama, kakve je naš Torlak nekad pravio!
    Da li je Novartis jedini dobavljač? Zašto su kupili Torlak da ga zatvore? Koliko para okrenu trgovci smrti na sve načine? To je sistem koji mora da se prati od vakcina do hemoterapije! SISTEM!
    Ne želim da mi neki veliki konglomerati, radi uštede troškova proizvodnje, stavljaju otrov u vakcine za moju decu! Zar je sramota tražiti garanciju da nije štetno ono što dajete svojoj deci??? Ja sam vakcinisan SVIM vakcinama, SVIM domaćeg porekla jedne normalne države! Ništa više ni manje ne tražim za svoju decu! Razumeš li ovo? Novartis je kupio Torlak radi monopola na tržištu i od jednog instituta napravio trgovačku mrežu! Zapitaj se zašto je to tako!

    Nema razlike u sistemu zarada za hemoterapiju i za vakcinu! SHVATI! Nemoj biti ograničen. Baš to žele od tebe da naprave.
    Ja hoću naše, domaće, bezbedne vakcine za moju decu, a odbijam po bilo koju cenu da mi deci serviraju nešto što ima moguće posledice, makar one bile 0,1%! Meni je moje dete 100% mog života i ne može biti deo njihove statistike! Trebao i bi i ti tako da razmišljaš!
    Ili si jednostavno došao da braniš neki svoj glupi interes!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.