Dve trećine građana za uvođenje obaveznog vojnog roka

Skoro dve trećine građana Srbije je za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među mladima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

vojska-parada

To pokazuju rezultati telefonske ankete koju je na reprezentativnom uzorku od 1.009 osoba starosti od 12 do 75 godina sprovela Agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Oupen sors” od 6. do 11. marta 2015. godine, piše Blic.

Osim poverenja u vojsku i “vojničke tradicije koja se u Srbiji baštini”, jedan od glavnih razloga za ovakve rezultate je, prema mišljenju direktora agencije “Oupen sors” Pavla Đokića i – nostalgija.

Tu, pre svega, mislim na generaciju ljudi starijih od 40 godina kojima je vojska, ona nekadašnja JNA, ostala u lepom sećanju. To se vidi i po tome što je većina njih za to da vojni rok, kao nekada, traje 12 meseci, rekao je Đokić.

Među mlađima koji su za vraćanje obaveznog odlaska u vojsku, preovlađuje, međutim, mišljenje da bi vojni rok trebalo da bude kraći.

Gašić: Vraćanje obaveznog roka nije opcija

Za ministra odbrane Bratislava Gašića rezultati ankete samo potvrđuju da Vojska Srbije uživa veliko poverenje među građanima.

Za uvođenjem obaveznog roka sada, međutim, nema potrebe, a nije ni opcija jer je za to potrebno da se obezbede milijarde dinara za osposobljavanje kasarni koje su napuštene, nakon obustavljanja obaveznog služenja vojnog roka, kao i za nabavku opreme, rekao je Gašić za Blic.

OMinistar odbrane je dodao da se veće interesovanje mladih za Vojsku rešava dodatnim uputima na dobrovoljno služenje vojnog roka i da će tako biti i u narednom periodu.

(Fonet / N1)