');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Joksimović: Srbiji do 2020. 1,5 milijardi evra iz IPA fondova

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je EU prepoznala reformski kurs Srbije, što će usloviti da tokom ove godine dođe do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

546609_jokismovic-a.dimitrijevic
546609_jokismovic-a.dimitrijevic
Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović

"Ne želim da licitiram datumima, ali reformski kurs koji je zauzela Vlada Srbije prepoznat je kao najvažniji element koji bi trebalo da dovede do otvaranja prvih poglavlja", rekla je Joksiomovićeva za novosadski "Dnevnik".

Ona je istakla da će Srbiji do 2020. godine biti na raspolaganju 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava iz IPA fondova, što na godišnjem nivou iznosi prosečno 200 miliona evra.

"Samo kroz IPARD program koga je usvojila Evropska komisija srpskoj poljoprivredi će do 2020. godine biti na raspolaganju 175 miliona evra", rekla je Joksimovićeva, koja je Nacionalni koordinator za IPA fondove.

Ona smatra da zemlje zapadnog Balkana treba međusobno da sarađuju da bi lakše realizovale projekte kojima konkurišu u EU, ali da je princip pojedinačnog vrednovanja napora i uspjeha na reformskom putu svake zemlje mnogo kvalitetniji i pošteniji.