27. mart  2015. 19.36  | Izvor: Beta

SVM za medije koji će izveštavati u "mađarskom duhu"

NOVI SAD -

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je danas da "radi na spasavanju" redakcije programa Radio Subotice na mađarskom i da je zainteresovan za razvoj medija na mađarskom jeziku i "u mađarskom duhu".

"Radimo na izradi rešenja koja će spasti regionalne i lokalne radio stanice koje emituju program na mađarskom jeziku, a pre svega mađarske redakcije Radio Subotice - najslušanije regionalnog radija na mađarskom jeziku", naveo je SVM u saopštenju.

SVM najavljuje da će o tim rešenjima "na vreme obavestiti javnost", a ocenjuje da je Nacionalni savet Mađara godinama na meti nepravednih napada "takozvanih nezavisnih medijskih ličnosti" i partija koje su "samo nominalno mađarske".

SVM ukazuje da bi, bez angažmana Nacionalnog saveta Mađara, mediji kao što su dnevni list "Mađar so" ( Magyar Szo ) i nedeljnik "Het nap" prestali da postoje i ne bi dobijali "godišnju normativnu pomoć" od 100 miliona, odnosno 30 miliona dinara.

"SVM je, naravno, svestan toga da to bode oči mnogim navodnim mađarskim strankama i navodno nezavisnim strukovnim udruženjima, jer bi oni hteli da odlučuju", piše u saopštenju.