Prosvetari: Propašće školska godina!

Tanjug

27. 03. 2015. u 17:25

Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je ministra prosvete da će školska godina propasti ako odmah ne povuče naredbu o umanjanju zarada onima koji su nastavili štrajk. SRPS odlaze radikalizaciju

Просветари: Пропашће школска година!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je danas ministra prosvete Srđana Verbića da će školska godina za više stotina učenika propasti ako odmah ne povuče naredbu o umanjanju zarada onima koji su nastavili štrajk.

"Upozoravamo Vas da će 'posledice biti nenadoknadive ako odmah ne povučete svoju naredbu direktorima škola o umanjenju zarada i vratite oteto do 5. aprila 2015. godine ili će školska godina za više stotina učenika zaista propasti", navela je Unija u današnjem dopisu ministru Verbiću.

U pismu se navodi da su se sindikati u štrajku obratili višim institucijama za nastavak pregovora i iznalaženje obostrano prihvatljivih rešenja, kako bi se nastava što pre normalizovala.

Drugi sindikat koji zajedno sa Unijom štrajkuje peti mesec - Sindikat radnika u prosveti Srbije, saopštio je prethodno danas da će odložiti odlučivanje o radikalizaciji štrajka za 15. april, posle uskršnjih praznika i raspusta.

"Razlozi leže u velikoj opasnosti da ovaj štrajk potpuno obezvredi školsku godinu. Čak i ako bude proglašena regularnom (a ministar prosvete će to sigurno učiniti), ona to neće biti, jer će učenici u školama u štrajku biti teško oštećeni i biće im ugrožena njihova osnovna prava", saopštio je SRPS i naveo da je broj potencijalno oštećenih učenika je između 300.000 i 400.000.

Odlaganjem odluke o radikalizaciji, SRPS želi da Skupštini i Vladi Srbije pruži poslednju priliku da reše ovu agoniju, navodi SRPS u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

pantelija

27.03.2015. 18:34

prosvetari primaju male plate to je tacno jer svi imaju fakultete nije lako trljati klupu 16god ali da ih ima vise nego sto treba zato treba da se izvrsi redukcija prosvetara jer ih ima vise od dest hiljada

Родитељ

27.03.2015. 19:16

Просветари или они који се тако зовете, срам вас било ! Надам се да ће министар почети са отпуштањем вишкова што пре !

Bane

27.03.2015. 23:47

@Родитељ - Slazem se sa covekom , treba ih sve otpustiti . I ja radim u JKP , i meni su skinuli od plate ali ne izlazim na ulicu i ne strajkujem jer jednostavno nema svrhe , para nema pa nema .Zar trebaju da im plate to vreme koje su proveli u strajku i na ulici .Mnogo je ljudi bez posla i rado bi radili moj posao i posao u prosveti za te pare .Sto se ne zalis na onoga koji je doveo do ovoga , lako je reci za nekoga da je bot , ako ti se ne svidja njegovo misljenje.

Roditelj

27.03.2015. 20:04

Ja sam roditelj dvoje učenika. Školska godina neće propasti ali će deca definitivno biti uskraćena zbog nerada onih koji su prosvetu izabrali za svoj poziv ili se bar tako predstavljaju ! Kao i prethodnih godina prvi, manji broj učenika će sami nadoknaditi gubitak časova i loš kvalitet nastave, drugi, najveći broj će kao i prethodnih godina platiti da bi nadoknadili pomenuto i to istim tim koji štrajkuju ali privatno, treći, manji broj će dati mito isto ovima što štrajkuju. Počnite sa otkazima !

beda

27.03.2015. 20:18

Prosvetari, intelektualna elita, ovo rade da bi im ministar rekao kojeg datuma će im dati bednu novčanu nagradu! I to rade preko leđa dece, sramota ! Neka im sindikati u kojima se valja ogroman novac bez ikakve kontrole nadoknadi umanjenje. Bedno!

Bravo deco 2

27.03.2015. 20:21

E ta deca iz Užica su pokazala da neće da trpe neradnike ! Iskreno se nadam da će im se i naša pridružiti i imaju moju podršku u tome po cenu gubitka godine sa kojom ih plaše ! Znajte deco da od toga nema ništa jer tek tada bi im podelili otkaze i to država i čeka. Žalosno je što se neradnici u prosveti prepucavaju sa državom preko vas !

Срђони

27.03.2015. 20:23

уа бре! а ја ћу добити отказ као мајстор у јкп после 8 год рада у истом,а мајстора има мањак,али зато администрације има за извоз.

Spasa

27.03.2015. 20:57

Jedva čekam da se zaposlim.Ima ko hoće da radi.Dosta nam je biroa rada.Očigledno je da vas neko podmazuje lovom.

Stig

27.03.2015. 21:42

Kako to da su svi u državnom sektoru pronašli modalitet kako svojim radnicima da nadomeste tih 10% samo ministar prosvete ne može da nađe rešenje?

Štrajk propada

28.03.2015. 08:53

Prema mojim saznanjima sve više škola napušta i štrajk i Uniju... Da je drugačije, sindikalci ne bi bili agresivni u zahtevu da se vrati umanjenje plate već bi to pravo (obmanjivali su javnost mesecima da je umanjenje zarada nezakonito) ostvarili preko suda.

Makinalni

28.03.2015. 09:01

Treba da vas je sramota prosvetari. Sve mi placamo, a ta deca o kojima pricate su nasa deca. Najmanje radnih dana imate, sve praznike imate... Sramota za vas i vasu profesiju, pali ste na lestvici ispod zandarma!

ivan pejic

28.03.2015. 09:21

Prosvetni radnici,ne dozvolite da vas slome.Istrajte u borbi za povratak dostojanstva profesije.A sto se tice "stete" koju ce deca navodno imati,za srbiju i intelektualne kapacitete danasnje dece i pola sata je sasvim dovoljno,ako ne i previse.

LOLA

29.03.2015. 09:17

Propašće školska godina ali ne učenicima jer će oni pokupiti više znanja kod kuće nego sa ovakvim prosvetarima.