');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Legat Stevana Kragujevića u Muzeju istorije Jugoslavije

U Muzeju istorije Jugoslavije u sredu, 1. aprila, biće potpisan ugovor sa pesnikinjom Tanjom Kragujević o formiranju legata njenog oca Stevana Kragujevića, kao i prezentacija ovog legata.

591276_stevan-kragujevic-foto-promo
591276_stevan-kragujevic-foto-promo
Stevan Kragujević ispred Skupštine 1960. godine
Stevan Kragujević ispred Skupštine 1960. godine

Na ovaj način, biće formalizovan prvi deo saradnje, tokom koga je Tanja Kragujević Muzeju istorije Jugoslavije predala izuzetno vredan deo zaostavštine svog pokojnog oca- prvog fotoreportera Direkcije za informacije pri Predsedništvu SFRJ, fotografa Tanjuga i urednika fotografije u dnevnom listu "Politika“.

Kako je saopšteno iz Muzeja istorije Jugoslavije, Legat će i ubuduće biti obogaćivan novim donacijama.

Legat Stevana Kragujevića za sada broji blizu 6.000 originalnih negativa i oko 1.500 fotografija, korpus knjiga i kataloga o Kragujeviću i onih sa njegovim fotografijama.

U Legatu je i nekoliko desetina predmeta i dokumenata koji svedoče o njegovoj profesiji fotoreportera, ali i o saradnji i prijateljstvu sa brojnim istaknutim savremenicima iz Jugoslavije i sveta.

Među snimcima koji na ovaj način obogaćuju fond fotografija Muzeja istorije Jugoslavije su snimci aktivnosti predsednika Josipa Broza Tita u zemlji, brojni portreti ostalih političara koji su obeležili drugu polovinu 20. veka, ali i snimci Studentskih demonstracija 1968. i političkih događaja u poslednjoj deceniji postojanja Jugoslavije.

Formiranje Legata Stevana Kragujevića deo je misije Muzeja da baštini i prezentuje kulturno i istorijsko nasledje Jugoslavije.

Tanja Kragujević nije samo donirala snimke i predmete koji će činiti Legat njenog oca, već je sve to propratila izuzetno posvećenim i iscrpnim dokumentarnim obogaćivanjem, koje će omogućiti i dalju obradu i kontekstualizaciju kompletnog Legata i onoga što ga čini.

Stevan Kragujević (Senta, 4. februar 1922-Beograd, 17. april 2002.) jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih fotoreportera.

Bio je prvi fotoreporter Direkcije za informacije pri Predsedništvu SFRJ od 1949. do 1951. godine i fotoreporter Tanjuga od 1951. do 1953. godine.

Najveći deo radnog veka, od 1953. do 1982. godine proveo je kao fotoreporter i urednik fotografije, rukovodilac fotolaboratorije i foto-službe dnevnog lista "Politika". Doprineo je i uvođenju novih rubrika u “Politici”, osobito onih koji su isticale punu vrednost i važnost fotografije.

Kao reporter akreditovan u Narodnoj skupštini (čak i posle penzionisanja), načinio je izuzetno bogat fond fotografija, koje predstavljaju pravu hroniku druge polovine 20. veka u Jugoslaviji, odnosno njenog političkog i kulturnog života, ali i niz antologijskih neoficijelnih snimaka.

Učestvovao je na brojnim međunarodnim i jugoslovenskim izložbama, a bio je autor i posebnih- autorskih.

Dobitnik je mnogih nagrada za svoju novinsku i umetničku fotografiju, između ostalog nagrade "Svetozar Marković“ za životno delo u čijem se obrazloženju navodi "za stotine hiljada fotoreporterskih zapisa istorijske vrednosti i odanost profesiji“.