27. mart  2015. 13.30  | Izvor: Tanjug

Suđenje autoru "spiska srbomrzaca"

BEOGRAD -

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje predsedniku organizacije "SNP Naši" Ivanu Ivanoviću zbog optužbi povodom objavljivanja spiska "30 najvećih srbomrzaca" na Internetu, svedočenjem javnih ličnosti imenovanih na spisku.

Sud je saslušao glumicu Mirjanu Karanović, reditelja Gorana Markovića i psihologa Žarka Koraća koji su posvedočili da im je bilo jako neprijatno što su se našli na takvom spisku.

Glumac Nikola Đuričko koji je, takođe, trebalo da svedoči danas, nije uredno primio sudski poziv, dok je visoki funkcioner Komunističke partije u nekadašnjoj SFRJ istoričarka Latinka Perović opravdala svoj izostanak.

Na sledeće suđenje koje je zakazano za 19. april pozvani su da svedoče, pored Đurička, direktor B92 Veran Matić i Jelena Milić.

Sud je odredio da se tokom glavnog pretresa saslušaju sve pomenute ličnosti, koje su već davale iskaze tokom istrage u tužilaštvu.

Na spisku su takođe reditelj Gorčin Stojanović, bivši savetnik predsednika republike Nebojša Krstić, Srbijanka Turajlić, pevačica Jelena Karleuša, pokojni Mirko Đorđević i drugi...

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal optužnim predlogom Ivanovića tereti za krivično delo rasna i druga diskriminacija jer je na sajtu "SNP Naši" krajem marta 2014. godine objavio spisak "30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima".

Ivanović je na početku suđenja rekao da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, kao i da nije imao nameru da bilo koga diskriminiše zbog njegovih ličnih osobina, već da su se imena javnih ličnosti na spisku našla zbog njihovih političkih stavova.

Takođe je naveo da spisak "Srbomrzaca" predstavlja njegov politički stav.

Broj komentara: 2

aca  27. 03. 2015. | 18:23
Ivanoviću se sudi zbog javnog iznošenja onoga što su svi znali. Pomenute dame i gospoda su se svojim političkim stavovima sami svrstali na spisak. A šta ćemo sa spiskom "ekstremnih neonacista" koji su sastavili pomenuti? A šta sa autorima pamfleta "kako prepoznati neonacistu"?
pero  28. 03. 2015. | 07:02
Možda ovaj Ivanović da nađe nekakvu devojku. Skinuo bi mrak sa očiju.