Svedok: Video sam ubistva Muslimana

Svedok odbrane Neđo Jovičić potvrdio je, na suđenju Ratku Mladiću, da je u julu 1995, posle pada Srebrenice, bio očevidac ubistva zarobljenih Muslimana.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

16:05

Default images
Foto: Tanjug

Jovičić koji je tada bio pripadnik specijalne policijske brigade RS, izjavio je da je 13. jula 1995. video dvojicu članove te brigade kako pucaju u zarobljenike u skladištu Zemljoradničke zadruge u selu Kravica, između Bratunca i Srebrenice.

Na sugestiju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da je kod skladišta video "pogubljenje zarobljenika", svedok je dva puta odgovorio: "Da".

"Kad sam se vratio video sam da pucaju ljude", kazao je Jovičić, dodajući da su pucali "u pravcu objekta" u kojem su bili zarobljenici.

Potvrdio je da je jedan policajac pucao iz automatske puške, a drugi mu punio okvire za municiju, a da su se, zatim, promenili.

Upitan da li je video i bacanje ručnih bombi u skladište, odgovorio je odrečno.

Po optužnici koja generala Mladića (73) tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici ubijeno je, 13. jula 1995, oko 1.000 muslimanskih zarobljenika.

Jovičić koji je tada bio vozač komandanta specijalne policijske brigade LJubomira Borovčanina, potvrdio je da je, ranije tog dana, zajedno s Borovčaninom i beogradskim novinarom Zoranom Petrovićem-Piroćancem, automobilom prošao kraj skladišta u Kravici i video hrpu tela žrtava u dvorištu pred ulazom.

Petrović je taj prizor snimio, a tužioci su snimak danas ponovo pustili u sudnici.

Na filmu se vidi gomila od približno 20-30 tela, dok ođekuju rafali, a pripadnici srpskih snaga prolaze okolo.

"Ima mrtvih muslimanskih vojnika", prokomentarisao je na snimku Petrović-Piroćanac.

Jovičić je u sudnici objasnio da je Borovčaninu preko radio veze prethodno javljeno da se "nešto desilo u Kravici", zbog čega su se uputili ka skladištu.

"Nismo znali šta se zbilo, ja u prvi mah to nisam ni video, dok Borovčanin nije rekao: 'Majko mila, šta je ovo!?'. Okrenuo sam glavu i video te leševe", opisao je svedok koji je vozio automobil.

Kada su, nešto dalje, zastali, po Jovičiću, saznali su da su zarobljenici prethodno oduzeli oružje čuvarima i ranili dvojicu.

Zatim su jednog od ranjenih otpratili do Doma zdravlja u Bratuncu, posle čega je Borovčanin naredio Jovičiću da se vrati u Kravicu i vidi šta se događa.

Kada se vratio, Jovičić je, kako je potvrdio, video da se nastavlja ubijanje zarobljenika.

Borovčanina je Tibunal zbog pomaganja i podržavanja masovnog ubistva u Kravici osudio na 17 godina zatvora. On se na tu presudu nije žalio i izdržava kaznu u Danskoj.

Jovičić je svedočio i da je general Mladić, istog dana, muslimanskim zarobljenicima u obližnjem selu Sandići obećao da će biti razmenjeni, i da je, dan ranije, insistirao da se hrana i sokovi podele civilima iz Srebrenice u Potočarima, kod baze Unprofora.

Svedok, kako je naveo u pisanoj izjavi, "nije uočio da je iko iz pratnje generala Mladića pretio civilima, ili ih primoravao da idu" u Potočare.

Mladić je optužen i za progon hiljada žena, dece i staraca iz Srebrenice.

Iskaz u odbranu Mladića danas je započeo Milorad Pelemiš, komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS, čiji su pripadnici, kako su sami priznali, u julu 1995. učestvovali u streljanju zarobljenih srebreničkih Muslimana. Pelemiš će svedočenje nastaviti u ponedeljak, 30. marta.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i za uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: