Dostupni linkovi

Dva fronta u SDP-u: Brajović protiv Krivokapića


Ivan Brajović i Ranko Krivokapić
Ivan Brajović i Ranko Krivokapić

Ivan Brajović biće protivkandidat Ranku Krivokapiću za čelnu poziciju u SDP-u na predstojećem kongresu. Ovim su konačno potvrđene sve češće informacije da je u SDP počela unutarstranačka borba, a koja po svemu sudeći prije svega ima veze sa odnosom prema Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Brajović u četvrtak je zvanično saopštio da će se na stranačkom Kongresu, zakazanom za 3. jun kandidovati za predsjednika SDP-a. Brajović je u saopštenju medijima naveo da je partijske kolege ranije upoznao sa tom namjerom, poručivši da će kampanju voditi unutar partijskih organa a ne preko medija. Kako nezvanično saznajemo, lobiranja Brajoviću bliskih članova SDP-a po opštinskim odborima traju već neko vrijeme.

Da Krivokapić nije očekivao protivkandidata saopštio je nedavno u intervjuu Televiziji Vijesti, rekavši da će on biti jedini kandidat za novi predsjednički mandat u SDP-u.

Ovim su se nezvanične informacije da je u SDP u toku pregrupisavanje pokazale tačnim, a linija podjela tiče se odnosa prema njihovom koalicionom partneru, DPS-u premijera Mila Đukanovića.

Krivokapić je oštim medijskim istupima već mjesecima oštro kritikovao pojedina rješenja i poteze koalicionih partnera posebno one o privatizaciji KAP-a, Kraljičine plaže Elektroprivrede i drugih.

No, da za jači otklon od DPS-a nema dovoljno podrške u svojoj partiji postalo je jasno nakon posljednjih lokalnih izbora u Podgorici.

Ipak, malo je ko vjerovao da će partijska neslaganja dovesti do pokušaja da se Krivokapić smijeni sa mjesta predsjednika partije.

Funkcioner SDP Džavid Šabović kaže da će na predstojećem kongresu glasati za kandidata koji će razdvojiti SDP od partnera sa kojim, kako kaže, već duže vrijeme imaju suprostavljene stavove o pojedinim važnim društvenim i političkim pitanjima.

„U ovom momentu mi se čini da od nas članova predsjedništva SDP-a, Krivokapić je najbliži da se odvojimo od DPS-a. Iako je taj brak sa DPS u onim vremenima kada se stvarala Crna Gora mogao da bude pravdan pitanje je da li danas ima svrhe biti sa nekim sa kim se poodavno o mnogo čemu razlikujemo“, komentariše Šabović.

Na naše pitanje koji su onda motivi onima u SDP-u koji žele da nastave taj brak, Šabović odgovara:

„Zaista ne znam. To bi trebalo njih da pitate.“

Analitičari i dio crnogorske javnosti saglasni su da bi predstojeći kongres SDP-a mogao da da odgovor na ključno pitanje a to je - da li će ta partija ostati na strani DPS-a, odnosno Mila Đukanovića, ili će se otrgnuti iz koalicionog zagrljaja?

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević za pregrupisavanja unutar manje članice vladajuće koalicije vidi ruku upravo DPS-a.

„Mislim da nema sumnje da je uticaj DPS-a na partijske odnose unutar SDP-a veliki i neprimjeren. Ja tu vidim kao manjeg krivca DPS, koja koristi slabosti svog manjeg koalicionog partnera, nego pojedine visoke funkcionere SDP koji su spremni da zarad partikularnog interesa trguju partijskim. Mi smo svjedoci da u Vladi sjede ministri iz SDP-a, nemaju disonantnih tonova u odnosu na kvalitet odluka koje donosi ta vlada. Oni čak ne problematizuju neka od pitanja koja u Skupštini predstavljaju problem upravo lideru i poslanicima SDP-a, što dovoljno govori o postojećim linijama podjela unutar te partije“, ocjenjuje Daliborka Uljarević.

Za Uljarević jasno je da je pojedinim funkcionerima SDP mnogo bliža DPS-u nego svoja partija:

„Već godinama, odnosno od obnove nezavisnosti, ta koalicija opstaje isključivo na bazi partikularnih interesa pojedinih funckionera SDP-a koji prosto osjećaju DPS kao suštinski bliži kišobran nego samu SDP“, konstatuje Daliborka Uljarević.

Podsjetimo da su na zatezanje odnosa i Krivokapićeve kritike, Đukanović i njegova partija uglavnom poručivali da nije nemoguće da dođe do razlaza sa SDP-om zbog sve češćih nesuglasica oko pojedinih pitanja, ali i osjećaja da ih Socijaldemokrate povremeno uslovljavaju.

„Nije ni dozvoljivo za nas ucjenjivati nekoga ko je od 50 mandata dobio 29. Dozvolite da kažem da nije ni vaspitano“, poručivao je Đukanović.

Zanimljivo je, međutim, da je u posljednjem istupu od prije nekoliko dana premijer Đukanović, za koga nema sumnje da je dobro upoznat sa dešavanjima u SDP-u, izjavio da vjeruje u budućnost koalicije bar do dobijanja pozivnice za članstvo u NATO.

„Moje je uvjerenje da ćemo u tom aranžmanu aktuelne vladajuće koalicije, koju uz nas čini i Bošnjačka stranka, mi dobiti poziv za članstvo na kraju 2015. godine“, optimističan je Đukanović.

XS
SM
MD
LG