Licitacija u Palati “Srbija”: Grabili se za ladu nivu!

B. Caranović

26. 03. 2015. u 09:34

Sa građanima koji su na aukciji pokušavali da kupe državna polovna vozila. Najveća potražnja za "terencem" Elektroprivrede, koji je prodat za 360.000 dinara. Prodato 37 automobila za 14,5 miliona dinara

Лицитација у Палати “Србија”: Грабили се за ладу ниву!

PALATA "Srbija" bila je u četvrtak "mesto gde muškarci plaču". Od 510 automobila javnih preduzeća i ustanova, državnih organa i organizacija, koja su data na prodaju, na javnoj aukciji u četvrtak, izlicitirano je 37 vozila. Od ponedeljka, pobednici aukcije biće vlasnici službenih vozila državnih firmi, naravno ukoliko potpišu ugovor sa javnim preduzećimaili Direkcijom za imovinu.

U prvom krugu, 71 učesnik borio se za 40 vozila, a posle ovog takmičenja, državna kasa dopunila se za oko 14,5 miliona dinara. Mnogi verovatno čekaju drugi krug, koji je najavljen za dve nedelje, jer će tada početne cene preostalog voznog parka, biti niže za 40 odsto. Najskuplji auto prodat je za oko 2,5 miliona dinara, a koristilo ga je preduzeće "Službeni glasnik".

"Zasuzili" su oni čiju su najveću sumu, ipak pretekli drugi. Čak sedam ponuđača borilo se za "škodu oktaviju" 2005. godište, koju je koristio EPS Beograd. Prešla je više od 150.000 kilometara, a prodata je Branku Lojanici iz Prijepolja, za 538.446 dinara.

Upućeni kažu da je kupac "folksvagen pola", starog sedam godina odlično prošao. Podigao je karticu na 587.909 dinara i postaće srećni vlasnik auta Ministarstva omladine i sporta, koji je prešao svega 41.234 kilometara.

Gotov da zaplače bio je i Radoje Svičević iz Prijepolja. Borio se sa još osmoro ponuđača za "ladu nivu", staru 10 godina, službeno vozilo Ministarstva poljoprivrede. Pobedio je, mada je njegov izraz lica govorio - nažalost.

- Ajooj, šta čovek uradi!? Kupi ovaj krš za 360.000 dinara, pa to je trećina cene nove "lade" - čulo se iza, među ostalim takmičarima.

TAKSI SLUŽBA NIŠLIJA Mile Janjić je bio najvredniji takmičar, jer se borio u osam licitacija. Pobedio je na četiri aukcije i postaće vlasnik dve "škode felicije", "škode oktavije" i "lade nive". Kako nam je rekao zadovoljni kupac, otvara taksi službu, pa su mu potrebna vozila.

- Preplatio sam ga. Jesam. Trebao mi je auto. Šta ću, sad je gotovo - rekao nam je Svičević, rumen u licu i obliven hladnim znojem.

Ako bi odustao od kupovine, ostao bi bez depozita od 20.000 dinara.

Najjeftiniji auto, "škodu feliciju", koju je koristio Viši sud u Jagodini, kupio je Slobodan Pavlović iz sela Stopanja kod Trstenika za oko 75.000 dinara. Ovaj pik-ap i "škoda fabija" koju je izlicitirao za 250.000 dinara, potrebni su mu za ratarski posao kojim se bavi. Autobomile je merkao preko interneta, jer su fotografije svih vozila već nedeljama istaknute na sajtu Uprave za državne poslove.

- Prezadovoljan sam kupovinom i mislim da sam odlično prošao - kaže Pavlović. - Već nekoliko meseci tražim auto i cene su paprene. Ovde makar znam da ne kupujem mačku u džaku i da su podaci o pređenim kilometrima tačni. Osim toga, svi ovi državni automobili su prošli redovne servise i uglavnom su dobro održavani.

Ilija Drljača iz Apatina, izlicitirao je "škodu oktaviju" firme "Srbijagas", za oko 4.000 evra. Zadovoljan je, kaže, jer će postati vlasnik vozila koje poznaje "u felnu", jer ga je godinama vozio službeno. Zna kakav je auto, kako je održavan i siguran je u dobar izbor i dobar posao. I "škoda oktavija" preduzeća "Panonske elektrane", po ceni od 371.000 dinara, pripala je gospođi koja je kao jedan od rukovodilaca u firmi i sama vozila taj automobil. Za 778.520 dinara prodata je "škoda oktavija" EPS Beograd, a novi vlasnik biće takođe bivši funkcioner ovog preduzeća.

* Za polovna vozila se u Palati "Srbija" "borio" 71 učesnik Foto M. Labudović

Beograđanin Ostoja Stojčić kupiće "audi A4", star oko 15 godina, za nešto više od 276.000 dinara.

- Presrećan sam, jer će za nekoliko dana ključeve od ovog auta koji je pripadao RTB "Kraljevo", dobiti moja ćerka - kaže Stojčić. - Ima 22 godine, nedavno je stekla vozačku dozvolu i za nju će ovo biti veliko iznenađenje.

Otišla je tek nepuna desetina ponuđenog voznog parka, jer, kako kažu učesnici, cene su prilično "naduvane". Većina čeka drugi krug i mnogo niže početne cene, ali niko im ne garantuje da tada i zainteresovanost neće biti mnogo veća.



TRIVANKA PRODALA LjUŠIĆEV "AUDI"

NAJSKUPLjI auto na aukciji bio je službeno vozilo bivšeg direktora "Službenog glasnika" Radoša Ljušića. "Audi A6-2", star pet godina, izlicitiran je za oko 2,5 miliona dinara.

- Eto malo političke igre - šuškalo se među ponuđačima. - Stari su se bahatili, a eto Trivanka može da vozi i jeftiniji auto.

I "Kolubarin" "mercedes 290 G", čija je početna cena bila oko 630.000 dinara, pristojno će dopuniti državni budžet, jer je izlicitiran za više nego dva puta veću sumu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije