BiH

Svjedok: Od Mladića nije stiglo nikakvo nezakonito naređenje

Svjedok: Od Mladića nije stiglo nikakvo nezakonito naređenje
Svjedok: Od Mladića nije stiglo nikakvo nezakonito naređenje

HAG - Svjedok Milomir Savčić rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da u ljeto 1995, tokom operacije u Srebrenici i Žepi, od Mladića nije dobio nikakvo nezakonito naređenje suprotno pravilima ratovanja.

Savčić, koji je u to vrijeme bio komandant zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, rekao je da nije znao ništa ni o kakvom planu za likvidaciju muslimana zarobljenih poslije pada Srebrenice.

U pisanoj izjavi, pročitanoj u haškoj sudnici, Savčić je naveo da depeša o postupanju sa ratnim zarobljenicima, upućena podređenima 13. jula 1995. godine, a koja je njemu pripisana, "nema nikakve veze ni sa kakvim planom za likvidaciju zarobljenika", prenijeli su mediji.

Savčić je potvrdio da su pripadnici puka kojim je on komandovao, 13. jula 1995. godine, na fudbalskom igralištu u selu Nova Kasaba obezbjeđivali oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice i da mu nije poznato da su oni strijeljani.

"Ja to nisam znao dugi niz godina", rekao je Savčić, koji je konstatovao da su "prema izjavama svjedoka neki zarobljenici strijeljani na vojnoj farmi Branjevo u okolini Zvornika, 16. jula 1995. godine".

On je rekao da mu nije poznato da je bilo ko naredio ubistvo komandanta Žepske brigade Armije BiH Avde Palića, koga je VRS zarobila nakon pada te enklave.

"Koliko ja znam, Palić je bio zarobljen i ne znam ko je izvršilac", rekao je Savčić, koji je odbacio insinuacije da je naredba o ubistvu došla od vrha vojske ili države, navodeći da je to mogao da uradi bilo koji neodgovorni pojedinac.

Naredni svjedok Mladićeve odbrane je Neđo Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije