Za dve nedelje otkako je MUP Srbije započeo akciju legalizacije oružja građani su predali svega 83 komada ručnog oružja, od čega najviše vazdušnih pušaka, pištolja i lovačkih karabina, kao i 5.112 komada municije različitog kalibra, pokazuju podaci MUP-a Srbije dostavljeni Danasu.

– „Od početka legalizacije policijskim upravama u Republici Srbiji podneto je do sada 168 zahteva za registraciju oružja, od toga najviše zahteva za registraciju lovačkih karabina i lovačkih pušaka. Ukupno su tokom legalizacije već registrovana 44 komada oružja“, dodaje se u odgovoru MUP-a.

Akcija legalizacije i predaje oružja započela je 4. marta i trajaće do 4. juna ove godine. Ova akcija je predviđena nedavno usvojenim Zakonom o oružju i municiji kako bi se smanjio broj ilegalnog oružja u Srbiji. U tom zakonu se procenjuje da se u zemlji nalazi od 200.000 do 900.000 komada ilegalnog oružja.

arko Milošević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosne politike, smatra da ovakve akcije same po sebi ne mogu drastično da smanje broj ilegalnog oružja.

– Istraživanja koja smo sprovodili govore da se građani najviše uzdaju u sebe i svoje neposredno okruženje kada je bezbednost u pitanju. Svega dvadeset odsto građana navodi policiju kao instituciju od koje očekuju zaštitu. Dok se to ne promeni i poveća poverenje građana u policiju, ovakve akcije neće napraviti veliku razliku – navodi Milošević. 

Prema njegovim rečima, osim nepoverenja u institucije države, veliki otpor ovakvim akcijama predstavlja i nedostatak bezbednosne kulture i odsustvo svesti o opasnosti koje oružje nosi sa sobom.

– Najveći broj tog oružja je dospeo u Srbiju tokom rata. U tom periodu je oružje formacija teritorijalne odbrane, bez ikakve evidencije i kontrole, završavalo kod građana, koji su ga posle doneli sa sobom u Srbiju – istakao je Milošević.

Pošto je vojska igrala veliku ulogu u tom lancu, Milošević navodi da je praktično država naoružala građane.



 

Zakon umanjuje problem legalnog oružja

Iako, prema tvrdnjama istraživača BCBP-a Marka Miloševića, Zakon o oružju i municiji neće mnogo pomoći u smanjenju ilegalnog oružja, on napominje da pojedine njegove odredbe mogu da umanje probleme koji nastaju legalnim oružjem. „Ovaj zakon predviđa da se na svakih pet godina osoba koja legalno poseduje oružje podvrgava lekarskim pregledima. U slučaju da iz nekog razloga ne prođe pregled, oružje bi moglo da bude oduzeto. Takođe, prilikom procesa legalizacije oružja policija mora da sprovede procenu ugroženosti, što znači da neće svako moći da legalno dobije oružje“, rekao je Milošević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari