Читај ми!

Restitucija (ne) koči privatizaciju

Do kraja godine, trebalo bi da se okonča postojanje društvenih firmi. Međutim, sve češće su ocene da taj posao neće biti završen na vreme. U Vladi tvrde da rok neće biti produžavan i naglašavaju da se intenzivno radi na rešavanju problema koji ometaju prodaju preduzeća.

Prema zakonu, državi je ostalo još devet meseci da okonča višedecenijski problem, odnosno privatizaciju više od 500 preduzeća – 188 je poslato u stečaj a za ostale bi trebalo naći novog vlasnika.

Da posao ne ide dobro kažu u Agenciji za privatizaciju, a u Vladi potvrđuju da je pitanje starog vlasništva, odnosno nerešavanje restitucije, velika prepreka.

"Takav spisak preduzeća nije pravljen, ali, objektivno, u velikom broju preduzeća postoje zahtevi za vraćanje imovine – obeštećenje u procesu restitucije. Nalazimo način kako ćemo sve negativne uticaje restitucije otkloniti i mislim da smo blizu da to rešenje nađemo", navodi državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Ali u Agenciji za restituciju kažu da restitucija ne koči privatizaciju i da nemaju nijedan nerešen problem.

"U dvadeset zahteva koje smo radili u devet slučajeva jeste bilo zahtev, a u ostalima nije bilo zahteva. Ono što smo mi našli u analizi prethodnih dana jeste da se uglavnom radi o poljoprivrednom zemljištu jer tu postoji problem identifikacije, a sve ostalo se lako identifikuje – delovi objekata, neki objekti su delovi sadašnjih preduzeća", naglašava Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Od toga ko je od državnih službi u pravu, preduzećima je važnije da se stvari ubrzaju – kažu ko se prvi ponudi na prodaju ima veće šanse da nađe kupca.

"Što se tiče restitucije, mi smo to rešili. Tu nema ništa, ali mi na svakih šest meseci moramo da izvadimo nova dokumenta u katastru, a državna služba radi sporo i neefikasno, kao i ranije. Čekamo da se to završi", ističe direktor "Budimke" iz Požege Đorđe Stevanović.

Direktor "Budimke" dodaje da će se nakon toga čekati da Agencija za restituciju kaže da nema ničega, kao što, kaže, nije ničega bilo ni pre šest meseci i da se tek onda zaključkom Vlade oglasi i objavi javni poziv za prikupljanje ponuda.

Mile Antić iz Mreže za restituciju objašnjava da restitucija nikada nije usporavala, niti danas usporava postupak privatizacije jer je restitucija vid privatizacije.

"Ono što usporava privatizaciju to su nesređene evidencije i to pre svega evidencije o neprokretnostima koje se nalaze u Republičkom geodetskom zavodu", objašnjava Antić.

Evidencija nepokretnosti biće bolja i dostupna na internetu u realnom vremenu za pet godina. Tako je bar obećano Svetskoj banci koja je ponovo dala novac za katastar i to 44 miliona evra koji će se trošiti od juna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво