Prodaja Telekoma Srbija spušta evro na 118 dinara

Kakav će kurs biti u narednom periodu

Prodaja Telekoma Srbija spušta evro na 118 dinara

InfoBiz -
Dinar jača zbog izdavanja evroobveznica. Moguć je plasman još neke serije, a ako se proda i „Telekom“, stabilnost je moguća na duže staze, kaže Milićević

BEOGRAD - Upumpavanje svežeg novca u finansijski sistem evrozone neće direktno uticati na kretanje deviznog kursa u Srbiji, ali očekuje se da će dinar nastaviti da jača i u narednom periodu.Ocena je analitičara da bi usled prodaje državnih evroobveznica, a posebno najavljene prodaje „Telekoma Srbije“, evro do jeseni mogao da se ukotvi na kursu od 118 dinara.Evropska banka pomaže privredi- Dinar poslednjih dana jača jer je Srbija pustila na tržište dužničke hartije, evroobveznice, tako da su investitori deponovali evre, odnosno smanjili tražnju za njima na tržištu. Moguća je prodaja još neke serije tih vrednosnih papira radi plaćanja državnih dugova. Ako se prema planu proda i „Telekom“, onda će, usled priliva kapitala, stabilnost kursa biti moguća na duže staze - ocenio je za Kurir Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije.Evropska centralna banka (ECB) od septembra 2014. upumpala je ukupno 310,2 milijarde evra namenjene privredi evrozone i podizanju inflacije s nultog nivoa. Od tada je evro izgubio gotovo četvrtinu vrednosti u odnosu na dolar i, potonuvši na 1,053 dolara, zabeležio najniži nivo od januara 2003.

Projekcije...  Dragovan Miličević
Projekcije... Dragovan Miličević

Stabilan kursIvan Nikolić, član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, ipak ne očekuje da će se slabljenje evra u EU zoni odraziti na kurs dinara prema evru.- Nema tendencija da će biti nestabilnosti na deviznom tržištu. Dinar poslednjih meseci jača, takva je situacija i ovih dana... Od početka godine NBS je kupio 60 miliona evra više nego što je prodao kako bi sprečio preveliko jačanje dinara - navodi Nikolić. On očekuje zadržavanje kursa evra u ovoj godini na prosečnih 120 dinara, budući da je na tom kursu projektovan i ovogodišnji budžet.

NBSBRANI EVRO OD DINARACentralna banka je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 90 miliona evra, a kupila 180 miliona, da bi ublažila kolebanje vrednosti dinara u odnosu na evro. Domaća valuta je za 0,8 odsto jača nego na početku godine, a za 3,4 odsto slabija nego pre godinu dana, i za 1,3 odsto jača nego pre mesec dana. Dinar je u 2015. bio najslabiji 28. januara, kad je evro bio 123,5774 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track