Pad nafte srozao cene u evrozoni

Oštar pad cena goriva i lož ulja je, kao što je očekivano, oborio potrošačke cene u evrozoni u februaru.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.03.2015.

15:25

Default images
Foto: Thinkstock.com

Potrošačke cene u evrozoni su u februaru na godišnjem nivou pale 0,3 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na preliminarnu procenu, i manje u odnosu na januarski pad inflacije od 0,6 odsto, prenosi Rojters.

Međutim osnovna inflacija je, kada se izuzmu kolebljive kategorije hrane i energije, registrovala rast, pokazuju objavljeni podaci evropske službe za statistiku Evrostata.

Cene energije su u februaru na mesečnom nivou porasle 1,6 odsto, ali su na godišnjem pale 7,9 odsto, dok su cene neprerađene hrane, koje su još jedna kolebljiva komponenta indeksa potrošačkih cena, skočile u februaru za 0,8 odsto u odnosu na januar.

Međutim, zabeležen je, porast cena alkoholnih pića i cigareta za 0,5 odsto, pošto su u januaru cene bile veće za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Najviše su porasle cene usluga i to za 1,2 odsto.

Cilj Evropske centralne banke (ECB) je da inflaciju drži blizu, ali ispod nivoa od dva odsto, zbog čega je prošle nedelje pokrenula program otkupa vladinih obveznica kako bi upumpala dodatni novac u privredu i podstakla rast cena.

U odvojenom saopštenju Evrostata se navodi da je zapošljavanje u evrozoni u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu poraslo 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: