Kraj podjele – Građanima po 125 evra od EPS-a

0
12
Srbija – Oko 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije naredne godine trebalo bi da dobije po 125 evra od deonica EPS.
 
Ideja je da već sljedeće godine imamo EPS kao akcionarsko društvo. Od tog momenta bismo mogli da razmišljamo o eventualnom strateškom partnerstvu ili nekim drugim partnerstvima – izjavio je nedavno ministar privrede Željko Sertić.  Ovaj potez uslov je da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća. Kolika će biti njihova vrijednost i po koliko će akcija dobiti svako od nas, zavisiće od vrijednosti “Elektroprivrede Srbije”, a čija je procjena u toku. Naruku ide činjenica da je EPS regionalno dobro postavljena kompanija i da je u poređenju s drugim javnim sistemima odmakla u reformama. 

U brokerskoj kući „Sinteza invest grupa” procenjuju da EPS u optimističnom scenariju vrijedi oko četiri milijarde evra.  Građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS-a ili 600 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio oko 125 evra – ocenio je za “Blic” glavni broker u “Sintezi” Miroslav Radaković.  On, međutim, dodaje da je procena EPS prilično nezahvalna 

Poslovni prihodi za 2013. su bili oko dvije milijarde evra, što je bio rast od oko 24 odsto u odnosu na godinu ranije. Za 2014. godinu očekujemo nešto sporiju stopu rasta zbog majskih poplava. Ipak može se očekivati značajnije poskupljenje u 2015. To bi uvećalo i vrijednost EPS – navodi Radaković.

(Blic)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.