Kultura

Petak, 06.03.2015.

19:48

"Betovenov friz" ipak ostaje u Beču

Austrija može da zadrži remek-delo Gustava Klimta "Betovenov friz", odlučio je danas panel austrijskih stručnjaka, odbacujući zahtev za njegovu restituciju koji su podneli potomci prvobitnog vlasnika, jevrejskog kolekcionara Eriha Lederera.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Wikimedia Commons

"Svetodavni odbor za restituciju umetnina jednoglasno preporučuje da se 'Betovenov friz' slikara Gustava Klimta ne vrati naslednicima Eriha Lederera", rekao je novinarima u Beču predsednik odbora Klemens Jabloner, prenosi AFP.

Mural dug 34 metra i visok dva metra, naslikan u slavu kompozitora Ludviga van Betovena, deo je stalne postavke Palate-muzeja secesije u Beču od 1986. godine.

Porodica Lederer ga je kupila 1915. da bi ga nacisti zaplenili 1938. godine.

Nakon Drugog svetskog rata Ledereru je vraćen friz, ali su austrijske vlasti uslovile restituciju zabranom iznošenja dela iz zemlje što je, prema navodima njegovih naslednika, primoralo kolekcionara koji je tada živeo u Švajcarskoj da proda mural pod nepovoljnim uslovima.

Austrija je 1972. otkupila friz za 15 miliona šilinga (oko 1,1 milion evra) i obavila njegovu restauraciju koja je trajala punih deset godina.

U saopštenju Palata secesije je istakla da restitucija Klimtovog murala ne bi imala nikakvo "sudsko, ni moralno" opravdanje, s ozbirom na to da je kupoprodaja obavljena bez ikakve "prinude" i po "pravednoj ceni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: