05. mart  2015. 11.03  →  17.47 | Izvor: Beta, RTV

Antić: Konsultanti za reformu Srbijagasa

BEOGRAD -

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će ove godine biti izabran finansijski konsultant za Srbijagas koji će predložiti mere za finansijsku konsolidaciju tog preduzeća.

video icon

Antić je na Biznis forumu na Kopaoniku, na panelu o značaju energetike i poljoprivrede za ekonomski razvoj Srbije, kazao da Vladi Srbije u konsolidaciji Srbijagasa pomažu Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je objasnio, od 1. jula Srbijagas će u prvoj fazi, po planu restrukturiranja, poslovati kao holding grupacija u okviru koje će postojati dve celine - za transport i distribuciju gasa.

Na taj način kompanija će biti pripremljena za otvoreno tržište gasa, što znači da više neće imati monopol, nego će imati konkurenciju.

"Prva mera u finansijskoj reorganizaciji Srbijagasa biće povećanje discipline u naplati isporučenog gasa", kazao je Antić i istakao da trenutna potraživanja Srbijagasa iznose jednu milijardu dolara.

Najveći dužnici su Petrohemija i Azotara, zbog čega je za Vladu Srbije od velikog značaja da se nađu strateški partneri za ta preduzeća.

Nema zastoja u sprovođenju restrukturiranja preduzeća Srbijagas, a za 15 dana svoju ocenu o do sada urađenom trebalo bi da da i republička Vlada, kaže direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Kako je i dogovoreno sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom za Jugoistočnu Evropu biće formirana dva privredna društva, preduzeće za transport i preduzeće za distribuciju, dok će Srbijigas ostati u statusu javnog preduzeća sa svim dosadašnjim obavezama, imovinom, kreditnim linijama i  trgovinom gasa.

Sledeći korak transformacije je finansijski a u tom težem poslu pomoć bi trebala da stigne od finansijskog konsultanta koga će izabrati Vlada.

Prema Bajatoviću, finansijsko restrukturiranje Srbijagasa trebalo bi da se izvrši kroz tri mere, a deo dugovanja padne na teret države.

Ako je suditi po dosadašnjoj dinamici urađenog, Srbijagas će do prvoga juna, tvrdi prvi čovek ovog preduzeća, poslovati kao holding grupacija.


 

Ni Elektroprivreda Srbije, kako je naglasio Antić, više neće biti crna rupa u okviru javnog sistema, već će prema planu restrukturiranja u saradnji sa MMF-om postati održiv sistem.

"EPS će biti moderna, organizovana kompanija čiji će troškovi poslovanja biti znatno manji uvođenjem koroprativnog poslovanja i ukidanjem 14 zavisnih društava", rekao je ministar.

Ministarstvo rudarstva i energetike, po rečima Antića, u prvi plan stavlja izradnju novih energetskih objekata, kako bi Srbija bila energetski nezavisna država.

On je kazao da očekuje da u drugoj polovini ove godine počnu radovi na proširenju termoelektrane Kostolac, koja se gradi iz kineskog kredita, što će biti prvi izgrađeni energetski objekat nakon skoro tri decenije.

"U fazi smo obezbeđivanja domaćeg učešća za tu investiciju čija je ukupna vrednost 700 miliona dolara", kazao je Antić i dodao da je u planu završetak proširenog kopa u Kostolcu koji se očekuje 2018.

godine, a 2019. izgradnja novog termo bloka.

Prema njegovi rečima, u planu je i proširenje proizvodnje rudnika Kovin i izgradnje novog termobloka, a sredstva za to se očekuju od privatnih investitora.

Struja sigurno neće poskupeti do 15. aprila

Struja u Srbiji sigurno neće poskupeti pre kraja grejne sezone, koja se završava 15. aprila, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

"To je ono što zavisi od politike. Ostalo je pitanje za struku. Da li će biti povećana,da li će se raditi analiza,još nismo razgovarali i ocekujemo da ćemo razgovore na tu temu imati u sklopu realizacije svih velikih stvari, pre svega Železare", rekao je Antić na Kopaonik biznis forumu odgovarajući na pitanje novinara.

On je istkao da je Srbija već dugo pod pritiskom međunarodnih finansijskih institucija vezano za cenu struje koja je u Srbiji najniža u Evropi i naveo da ona košta 6, 3 evro centa po kilovat času kod nas, u Makedoniji 7,8, BiH 8, u Danskoj i Nemačkoj 30 evra...

"To je pitanje kalkulacije koje će raditi EPS i Agencija za energetiku", naveo je Antić.

 

Tagovi
Srodne vesti