Najlepši termalni izvori širom sveta

by | mart 4, 2015

Termalni izvore je kreirala priroda, a ljudi vole da provode vreme u njima i uživaju u toploj vodi. Ove prirodne tople kupke ljudima oduvek privlače pažnju, ali su retka mesta na svetu koja se mogu pohvaliti okuženjem u kom je termalni izvor nastao. Pogledajte zaista najlepše prirodne termalne izvore na svetu.

Pamukale (Pamučna tvrđava), Turska

Foto: Experto

Foto: Experto

Na jugozapadu Turske, u blizini grada Denizlija, nalazi se kompleks jedinstvenih termalnih izvora pod nazivom Pamučna tvrđava (Pamukkale). Ovo remek delo prirode su sedimentne stene na čijem se vrhu nalaze izvori vrele vode temperature od 35 do 100 stepeni Celzijusa. Izgled ovih stena neodoljivo podseća na zamrzute vodopade i snežne terase, a godišnje ga poseti preko milion turista.

Plava laguna, Island

Foto: Flickr/Greenland Travel

Foto: Flickr/Greenland Travel

Zamislite tirkizno plavu boju vode jezera koje je okruženo planinama i raznim stenama. Upravo takva je Plava laguna na Islandu. Ovo je jedno od najvećih termalnih kupališta na svetu koje je nastalo sasvim slučajno. Obližnja termoelektrana je ispuštala otpadnu vodu u prirodu. Kako zemlja nije uspela da upije svu količinu vode, ona je ostajala na površini. Ubrzo su stanovnici ovog područja uvideli da je ova voda bogata plavim algama, morskom soli i sumporom, lekovita za kožne bolesti, pa su od ovog mesta napravili poznato kupalište.

Saturnia, Italija

Foto: Flickr/Jarle Refsnes

Foto: Flickr/Jarle Refsnes

Na ovom izvoru sagrađene su poznate terme Saturnia Spa & Golf. Terme su izgrađene tačno iznad vulkanskog izvora koji hrani bazene lekovitom vodom direktno iz srca zemlje. Italijani su od ovog mesta napravili savršen posao. Lekovita voda, koja ne prolazi kroz nikakve procese pre puštanja u bazene, savršena je za zdravstveni turizam, a uz terme je napravljeno i golf igralište koje svake godine privlači sve više igrača, naročito zimi.

Vaimangu, Novi Zeland

Foto: Pinterest/

Foto: Pinterest/

Zalivi na kraju sveta ogromnu su turističku pažnju privukli snimanjem trilogije Gospodar prstenova, a onda su pridošlice počele da otkrivaju i delove zemlje koji nisu poslužili za snimanje filmova. Jedan od njih je i deo nastao radom vulkana Rotorua. Jezero Rotomahana pleni divnim bojama, a inteligentni Novozelanđani su ovaj najmlađi geotermalni izvor na svetu dobro brendirali.

Tagovi: