• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novinar plaća 1.000 evra zbog drona nad Parizom

Izvor Tanjug

Francuski sud odredio je danas britanskom novinaru katarske televizijske kuće Al Džazira kaznu od 1.000 evra zbog upravljanja bespilotnom letelicom iznad centra Pariza.

Novinaru je oduzet sporni dron, a ceo slucaj se vodio u trenutku kada francuske vlasti pokušavaju da razjasne nedavni niz misterioznih preleta dronova nad prestonicom.

Tristan Redman (34) je uhapšen krajem prošlog meseca u parku Bolonjske šume na zapadnom obodu Pariza zajedno sa još dva novinara, koji su u meduvremenu pušteni na slobodu, dok se Redman izjasnio kao kriv za upravljanje dronom iznad prestonice, što francuski zakon zabranjuje, prenosi AFP.

Novinari Al Džazire uhapšeni su nakon što su dve noci zaredom neobjašnjivi dronovi preletali Pariz, mada neimenovan izvor upoznat sa slucajem kaže da novinari nisu bili umešani u ranije incidente.

Najmanje pet misterioznih bespilotnih letelica uoceno je krajem februara u blizini americke ambasade, nedaleko od Vojnog muzeja invalida, Ajfelove kule i nekoliko važnih saobracajnica, saopštila je policija, koja nije mogla da utvrdi njihove operatore.

Bespotrebna drama?

Strucnjaci kažu da dronovi ne predstavljaju pretnju u slucaju pada na objekte, ali letovi izazivaju zabrinutost kod službi bezbednosti koje su u stanju pripravnosti posle teroristickih napada u Parizu prošlog meseca u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Redman danas nije želeo da komentariše nakon izricanja presude, ali je njegov advokat rekao da je kazna "nesrazmerna" i da su "novinari samo radili svoj posao".

Redman je u novembru dobio dron od ispostave Al Džazire u Londonu i sakupljao je podatke o letovima dronova uz pomoc dvojice kolega, jednog Britanca i jednog Belgijanca, navodi francuska agencija.

"Naše osoblje u Parizu je pokušavalo da napravi video prilog o domacim dronovima koji su dostupni širokim masama, a istovremeno i da izveštava o nedavnim misterijama sa dronovima u Parizu i široj bezbednosnoj situaciji u Francuskoj", saopštila je Al Džazira nakon što su novinari uhapšeni.

Upravljanje dronovima bez licence je nelegalno u Francuskoj i povlaci maksimalnu kaznu od jedne godine zatvora i novcanu kaznu u iznosu od 75.000 evra.

Francuski zakon zabranjuje male civilne dronove u oblastima kao što su nuklearna postrojenja koje su zašticena zonom zabrane letova, u radijusu od 2,5 kilometra i na visini od 1.000 metara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image