Srbija pomaže Goranu Hadžiću

V. C. S.

02. 03. 2015. u 18:25

Srbija dala dodatne garancije za Gorana Hadžića da bi ga Tribunal pustio na privremenu slobodu radi početka hemoterapije

Србија помаже Горану Хаџићу

Troškove Hadžićevog lečenja snosiće država

DRŽAVA Srbija dala je juče dodatne garancije koje je za Gorana Hadžića tražio Haški tribunal prošle nedelje da bi ga pustio na privremenu slobodu radi početka hemoterapije. Tribunal je ove garancije zahtevao pre nego što donese konačnu odluku. Između ostalog, traženo je dostavljanje potvrde s imenom lekara koji će brinuti o njemu u Srbiji, kao i podaci da li ovde postoje lekovi koji su mu neophodni i ko će snositi troškove lečenja.

Kako je za “Novosti” potvrdio njegov branilac Zoran Živanović, Haškom tribunalu je u garancijama dostavljena zvanična informacija da je po srpskom zdravstvenom sistemu nemoguće odrediti lekara pre nego što Hadžić dođe u zemlju, i pre nego što ga neko pregleda i izvrši uvid u njegov lekarski karton (dijagnozu, kako je do sada lečen). Tek nakon pregleda, dobiće i lekara. Država je Tribunal, takođe, obavestila da imamo potrebne lekove i da će troškove lečenja snositi naš Zavod za zdravstveno osiguranje.

Ako Tribunal ovo obrazloženje prihvati, Hadžić bi mogao da se nađe uskoro kod kuće. On je, pre desetak dana, u dva navrata tražio hitno privremeno puštanje na slobodu radi lečenja, pošto mu je dijagnostikovan rak koji ne može da bude operisan.

U zahtevu za puštanje od 18. februara navedeno je da je bolest u finalnoj fazi. Pacijent u takvom stanju prosečno preživi 17 meseci, a, kako piše u dokumentu, između 65 i 75 odsto njih umre u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze.

Lekari su Hadžiću prepisali šestomesečnu hemoterapiju, a u maju bi trebalo da bude pregledan na MRI skeneru. Odbrana tvrdi da on tokom hemoterapije neće biti u stanju mesecima da prisustvuje suđenju.


U TOKU IZVOĐENjE DOKAZA

BIVŠI predsednik Republike Srpske Krajine optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. Uhapšen je u julu 2011. na Fruškoj gori. Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

vlada

02.03.2015. 23:19

I treba da pomaže, i ne samo njemu, već svim nezakonito deportovanim Srbima od strane DOSovskog režima u Haški kazamat!

Zb

03.03.2015. 16:06

Ili izvrše "samoubistvo", ili ih offing, ili tek tako obole od kancera svi srbi u Hagu. Čudo jedno. Naravno da će ga lečiti u Srbiji.

Yella

05.03.2015. 01:42

Kada drzava ne brani svoje oficire , zasto bi bilo ko i branio svoju zemlju koja ce ga zaboraviti brze neko lanjski sneg.Uvek su se politicari i njihove familije izvlacili , kriminalci , a posebno bogatasi.

čačanin

20.03.2015. 07:54

a ko je to imapo koristi od hadžića narod nikakve,daju se milioni za kojekakve protuve,a zemlja u haosu.