Život i ljudi

0

Osetljivost na gluten ipak postoji?

Autor: AP

Izvor: B92

Osetljivost na gluten ipak postoji?

Izvor: Foto: Freeimages

Ova tema već ruže vreme izaziva debatu među naučnicima, pri čemu su brojni stručnjaci smatrali da osetljivost na gluten zapravo nije zdravstveni problem.

Nova studija sprovedena na Nacionalnom institututu za zdravlje u SAD obuhvatila je niz pacijenata za koje se sumnjalo da pate od osetljivosti na gluten, koja nije posledica celijakije.

Ove osobe nisu bile alergične na pšenicu, ali se sumnjalo da je gluten uzrok njihovih tegoba s probavom.

Nasumično su podeljeni u dve grupe: u jednoj je bila grupa koja je jela niske doze glutena svakodnevno, dok je druga dobijala placebo od pirinčanog skroba tokom jedne nedelje. Posle toga, učesnici su zamenili pozicije.

Naučnici su otkrili da je kod 59 odsto pacijenata uzimanje glutena pogoršalo simptome, poput bolova u stomaku, nadutosti i depresije. Ti simptomi bili su “ozbiljniji kada su ispitanici dobili gluten umesto placeba”.

Pošto je studija bila manjeg obima, teško da će na osnovu njenih rezultata konačno doći do konsenzusa među naučnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR