');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Kosovsko ministarstvo finansija: Prvo izmena budžeta opština na severu, pa transfer novca

Bez usvajanja revidiranog budžeta u skupštinama opština na severu Kosova, Ministarstvo finansija u Prištini neće dozvoliti korišćenje sredstava koje pripadaju tim opštinama iz budžeta Kosova, rekli su za agenciju Beta zvaničnici iz tog ministarstva.

468247_kosovo
468247_kosovo

- Članom 62 stav 5 Zakona o upravljanju javnim finansijama se predviđa da ukoliko skupština opštine ne uspe da usvoji budžet za novu fiskalnu godinu i ne preda ga ministru do 1. marta, onda se ne može izvršiti nijedna transakcija na ime te opštine do trenutka kada usvoji i preda ministru (finansija) ta dokumenta (budžet) - rečeno je agenciji Beta u službi za odnose sa medijima Ministarstva finansija.

Vlada Kosova smatra da četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova nisu usvojile budžete shodno uredbama Ministarstva financija i zakonima koji su na snazi na Kosovu. Iz tih opština tvrde da su budžeti u skladu sa zakonom, a da Priština vrši pritisak da se u budžet uključe i zdravstvo i prosveta što neće biti učinjeno pre eventalnog dogovora srpskih i kosovskih zvaničnika u Briselu.

Četiri opštine su usvojile budžete u iznosu od oko 70 miliona evra, dok im je prema propisima na snazi na Kosovu pripadalo nešto više od osam miliona evra.

Prema Zakonu o upravljanju javnim finansijama predviđeno je da vladin grant za opštine iznosi 10 odsto od ukupnog iznosa budžeta Kosova, što je 168 miliona evra za finansiranje svih opština na Kosovu. Budžet Kosova je 1,682 milijardi evra.

U Prištini navode da su svojim odlukama o budžetu četiri opštine na severu tražile oko 47 odsto budžeta namenjenog za sve 33 opštine na Kosovu.

Prema zakonskim odredbama osnov za izračunavanje vladinog granta za svaku opštinu je broj stanovnika i površina opštine. Pošto su Srbi sa severa Kosova bojkotovali popis stanovništva od 2013. godine, Vlada Kosova je prema preporuci Kosovske statističke agencije prihvatila da na tom delu živi oko 45.000 stanovnika, što je 2,5 odsto građana Kosova.