ZORANA MIHAJLOVIĆ: Od danas građevinske dozvole za 28 dana
Foto: Beta

Počinje primena Zakona o planiranju i izgradnji

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Od danas građevinske dozvole za 28 dana

Društvo -
Skraćena procedura olakšaće posao investitorima,koji neće morati da idu od šaltera do šaltera

BEOGRAD- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da počinje zvanična primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana.

Mihajlovićeva je objasnila da je objedinjenom procedurom izdavanja građevinskih dozvola, investitori više "neće ići od šaltera do šaltera, od javnog preduzeća do javnog preduzeća, od kancelarije do kancelarije, od ministarstva do ministarstva, tražeći mišljenje, uslove i biti na neki način ponižavani".

Prema njenim rečima, taj posao sada preuzima lokalna samouprava i grad je taj koji mora da nabavi sva mišljenja, osnovne i dopunske uslove koji su potrebni, da bi se dobila građevinska dozvola.

- Verujem i sigurna sam da će se u Srbiji pokazati da stvari mogu da funkcionišu i moj poziv svima je - uključite se, jer ovo je mogućnost da se u Srbiji mnogo više gradi i mnogo više radi - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala da će građani sigurno biti zadovoljniji, jer će i u Beogradu i u svim lokalnim samoupravama viđati više kranova i više gradilišta.

Ona je objasnila da je razlika između ovog i svih prethodnih Zakona o planiranju i izgradnji u tome što ni u jednom od dosadašnjih nije postojala objedinjena procedura, koja sve poslove koje je radio investitor prebacuje na lokalnu samoupravu.

- Zakon će se primenjivati, jer je njime predviđena objedinjena procedura, a možemo da kažemo da je ovo prvi korak za elektronsku građevinsku dozvolu koja će biti od 1.januara 2016. godine - rekla je Mihajlovićeva,koja je bila u poseti Gradskoj upraavi Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Beograd apsolutno spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji.

- Sve po pitanju objedinjene procedure je spremno. Treba dati šansu celom procesu da zaživi na pravi način, jer to je nešto novo za građane i investitore i na nama je da u roku od 28 dana od dana pokretanja postupka izdamo građevinsku dozvolu, čime činimo veliku stvar za ovu zemlju - rekao je gradonačelnik prestonice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track