Dačić: Srbija ne sedi na dve, već na svojoj stolici

S. S. R.

01. 03. 2015. u 15:03

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić predstavio planove i najavio mere štednje

Дачић: Србија не седи на две, већ на својој столици

U Zagreb putuje na poziv Vesne Pusić

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će zbog mera štednje ukinuti troškove reprezentacije za naše delegacije.

- Kad god je to moguće, koristiću komercijalne letove, a ne državni avion - najavio je prvi potpredsednik Vlade.

On je na redovnoj konferenciji za novinare, osim ove novine, najavio niz poseta u narednom periodu među kojima su sastanak sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić 11. marta u Zagrebu, ali i odlazak u NATO zajedno sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem.

- Idemo u NATO povodom usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva NATO, što je najviši nivo odnosa zemlje koja ne želi članstvo u toj organizaciji - objasnio je Dačić i dodao da "iako nema zvaničnog poziva i potvrde, krajem marta bi trebalo da se održi i sastanak ministara inostranih poslova zapadnog Balkana - Šestorka u Prištini".

Govoreći o saradnji sa Rusijom, Dačić je istakao "da Srbija ne sedi na dve stolice, već na svojoj koja je čvrsta":

- Nikoga nismo lagali. Prijatelji smo sa Rusijom, koja zna da idemo ka članstvu u EU. Nećemo glasati za sankcije Rusiji, ali kada je reč o Ukrajini imamo principe kao predsedavajući OEBS.

Rekao je i da je državnog sekretara SAD Džona Kerija pozvao na ministarski sastanak OEBS u Beogradu u decembru, a da se o dolasku predsednika SAD Baraka Obame nije razgovaralo.

Dačić je pozvao sve kojima su "diplomatski pasoši proglašeni nevažećim da ih vrate, da ih ne bi hapsili na granici, kao što se to dogodilo jednom bivšem poslaniku".


GDE SU DRUGI MINISTRI?

DAČIĆ je rekao da je na sednicama Vlade uvek kada je u zemlji, a da u inostranstvo putuje isključivo službeno.

- Nema važnijeg posla za ministra od sednica Vlade. Treba pogledati gde su bili drugi ministri koji su odsustvovali sa sednica, a bili su u zemlji.

Za 12 meseci koliko sam ministar samo sam jedan dan bio van zemlje privatno i to na novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije 1. januara. Premijer Vučić rekao je prošle nedelje da bi Dačić malo češće mogao da dolazi na sednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

SOVA

01.03.2015. 20:53

Kad god je to moguće, koristiću komercijalne letove, a ne državni avion - najavio je prvi potpredsednik Vlade.

Miško

02.03.2015. 08:16

Okolnosti i vremena se menjaju. Preskupo bi nas stajalo potpuno vezivanje samo za jedan ili drugi centar globalne političke moći. Moramo sarađivati i sa Maskvom i sa Vašingtonom ! I uvek u onoj meri u kojoj to ne ugrožava naše državne, privredno-politčke i nacionalne interese. To treba najotvorenije reći i jednima i drugima. Između Moskve i Vašingtona, mi biramo sebe !

mari

02.03.2015. 09:53

"Srbija ne sedi na dve stolice, već na svojoj koja je čvrsta". Srbija vodi svoju politiku u interesu građana.

GALEB BIJELI

02.03.2015. 11:10

Netočno i neistninito od gosp. Dačića! Srbija je zadnju godinu dana sjedala na dvije stolice, i što je dobila! Konkretno NIŠTA! Samo je dobila opasnost da joj izmaknu obje; i EU i Rusija! I to je prava istina, a ne ovo što političar govori!

Tijana

02.03.2015. 14:13

Srbija ne sedi na dve stolice,Srbija odlucuje na osnovu dogovora sa Vladom Republike Srbije,premijerom i predsednikom!

PetarW

03.03.2015. 16:42

Srpska "stolica" sigurno ne ugrožava nikoga,ni na istoku,a ni na zapadu !

Pjer

03.03.2015. 16:44

Srbija je odabrala put,koji nikome neće nanositi štetu,ali će Srbiji doneti korist jer će voditi prijateljsku politiku sa svim zemljama sveta !