Mihail vidi Putinov kraj

Branko Vlahović

28. 02. 2015. u 18:18

Bivši vlasnik naftne kompanije "Jukos", Mihail Hodorkovski, izjavio je u Londonu na predavanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose da se era Vladimira Putina kreće ka svom kraju

Михаил види Путинов крај

Mihail Hodorkovski

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

Bivši vlasnik naftne kompanije "Jukos", nekada moćni oligarh, a zatim dugogodišnji zatvorenik Mihail Hodorkovski, izjavio je u Londonu na predavanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose da se era Vladimira Putina kreće ka svom kraju. Bio je to prvi javni nastup Hodorkovskog posle izlaska iz zatvora, a tema predavanja je bila "Rusija za vreme Putina i posle".

Hodorkovski nije bio blagonaklon prema ruskom lideru ni kada je u pitanju Putinova ličnost ("On sigurno neće ući u istoriju kao heroj. Na ekranima on može da se bori sa medvedima, da leti ili da lovi tigrove, ali to je sve čista fantazija"), ni kada je ocenjivao stanje ruske ekonomije ("Mnogi dovode u vezu pogoršanje ekonomske klime u Rusiji sa ratom, ali stručnjaci znaju da su se iscrpli resursi razvoja jer je uništavana otvorenost i sloboda preduzetništva").

Govoreći pred britanskim ekspertima i politikolozima Hodorkovski je uveravao prisutne da Rusija nije samo sirovinska baza Zapada, kako mnogi misle. Sektor nafte i gasa predstavlja tek oko 20 odsto ruskog BND, a ostalo bogatstvo stvaraju obični ljudi. Po Hodorkovskom, sadašnjim ruskim vlastima je koristan mit da zemlja u celini zavisi od nafte i gasa.

Veći deo predavanja Hodorkovski je govorio o Putinu i njegovim sadašnjim strateškim ciljevima.

- Putin mašta da se dogovori sa SAD o novom svetskom poretku koji bi bio sličan onome u vreme Hladnog rata, kada je svet bio podeljen na sfere uticaja. Tako izgleda idealni svet Vladimira Putina - kazao je Hodorkovski.

Uprkos Putinovim izjavama o mnogopolarnom svetu, on ne veruje u njega jer bi tamo bilo previše igrača sposobnih da donose rešenja i da dejstvuju samostalno.

NIKO KAO RUSKI LIDER

Odgovor na stavove Hodorkovskog stigla je iz Rusije gde su objavljeni podaci o popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina koji ukazuju da ona dostiže nove najviše vrednosti. Naime, nedavna anketa je pokazala da ga trenutno podržava 86 odsto građana Rusije. Popularnost nijednog političara se ne može meriti s Putinovom. Nemačka kancelarka Merkel uživa podršku od 64 odsto, američki predsednik Obama od 46 odsto, britanski premijer Kameron ima podršku od 41 odsto, a francuski predsednik Oland samo 21 odsto.

Krajem prošle godine Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da u Kremlju ne prate šta govori Hodorkovski jer je on jako mnogo vremena proveo u zatvoru pa je izgubio vezu sa stvarnošću.

Posle izlaska iz zatvora, Hodorkovski je tvrdio da ne namerava da se bavi politikom i bori za vlast. Jedno je sigurno - da Hodorkovski u Rusiji objektivno ima mali broj pristalica jer većina stanovništva mrzi oligarhe pošto smatra da su do bogatstva došli otimačinom i krađom državne imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Skorpio

28.02.2015. 18:39

samo se ti ne javljaj...pitaj svoje politicke mentore jel se na zapadu smije utajit porez...zato suti i pokrij se usima

MarkoBg

28.02.2015. 18:44

Ma da, Rusija bi procvetala kad bi bila prepustena prozapadnim tajkunima. Evo ni Srbija ne zna sta ce od srece sa lokalnim ( srpskim i hrvatskim ) tajkunima. Ne treba im nikakav Putin da ih kontrolise, sve rade u dobrobit ove zenlje i nikako drugacije. To su sve neke postenjacine i dobricine....propali dabogda svi do jednog

gvatemala

28.02.2015. 18:51

interesantno da su sve opozicioni lideri i putinovi protivnici jevreji po nacionalnosti - ovaj kodrokovski, pa onaj berezovski, ubijeni nemcev ke takodje jevrej, kasparov...itd. itd. - nema ni jednog cistog rusa a da mrzi putina...

Extrasens

28.02.2015. 18:55

Gde je to video Putinov kraj, je l' u pasulju mozda ili se u zatvoru upgade-ovao, pa sada gleda i u kuglu!?

Raje

28.02.2015. 18:59

Atak na Putina je iz dana u dan sve zesci! Koriste se svi i sva sredstva za blacenje. Izgleda da protivnici gube tlo pod nogama kad moraju da vode ovakvu vrstu borbe u svojim medijima.

€€€€

28.02.2015. 19:09

Uh, sunce ti žarko. Kad se sad nisam šlogir'o, neću nikad! I šta to reče čuveni Hodorkovski?

Mitar

28.02.2015. 21:47

Kakva budalastina,prognozira kraj Putinu a covek ima podrsku 86 % birackog tela.Prijatelju za koga ti radis?

Zika

28.02.2015. 22:31

@Mitar - Svaki mangup bi trebao da zna da posteni Rusi nece da puste Putina da im upropasti zemlju kao sto su je vec jednom upropastili Lenjin i Staljin. Pametan je to narod.

Надај се, Дјуро

01.03.2015. 00:48

@Mitar - Руси нису глупи као Срби и Арапи... И Украјинци.

svet

01.03.2015. 09:14

@Mitar - djuro,pogledaj sta se desava u tim zemljama posle gadafija i sadama totalno rasulo

Tacno

01.03.2015. 09:30

@Mitar - i nista mu nisu mogli, dok nije izgubio vecinu. Daleko su oni od toga da se slicno dogodi u Rusiji.

srdjan

28.02.2015. 23:24

Krece propagandni rat protiv Rusije i Putina -Uvazeni gospodine Putine Bog ti dao zdravlja da Bog da zivio 101 godinu - Ovi kauboji ce nas porobiti sve do jednog ... Pola svet je uz tebe zivio nam puno zdravlja zelimo ti ja i moja porodca

Slo

28.02.2015. 23:26

I Kasparov je lajao, lajao, pa kada je video da je poslednja rupa na svirali u politici, otisao je iz Rusije i povukao se iz politike.

Fantomas

28.02.2015. 23:26

Da li ovaj Hordokovski sme da se vrati u Rusiju posle ovakvih stvari koje je izrekao? Ko će još da sluša ovog gangstera i okorelog kriminalca koji je stekao to što ima na tuđi račun, kradući i bogateći se na račun sirotinje u tadašnje vreme i on sad priča o nekom poštenju.

NS

28.02.2015. 23:32

Ako su Putin i Merelova na vlasti sa 86% i 64% podrške naroda, otkud na vlasti onda Obama, Kameron i Oland sa 46% , 41% i 21% podrške naroda? Ko ih izabrao i kako su došli na vlast? Jel to demokratskim putem?

macak

01.03.2015. 00:26

Da su te pare koje su bacili za svrgavanje Putina svih ovih godina dali nama, imali bismo bolji standard od Emirata.

ACA

01.03.2015. 00:40

Dovoljno je pogledati kakva je Rusija bila pre Putinovog dolaska a kakva je sada. To sve govori kao i podrska naroda od 84%.

simon

01.03.2015. 09:25

Jel objasnio da li je on sam toliko bogatstvo stekao legalnim putem. Stara je istina da kriminalac svoje grehe prekriva pljuvanjem po potencijalnim konkurentima. Sve i da je u pravu to bi jedino moglo da znaci onu stru: korila koza ovcu! A cinjenica je da je Rusija vaskrsla tek sa dolaskom Putina. Kakve god probleme da jos ima. Sto u Londonu ne rece koju o problemima koje ima Velika Britanija? Ili misli da je Londonska dzamahirija idealna?

Ника

01.03.2015. 10:30

... и шта кажете - неко ликвидирао Њемецова пре неки дан? Када је ова лоповчина која се обогатила на несрећи народа одржала овај говор? Пре или убиства? Можда је он боље од других знао шта говори, знајући да ће уследити догађаји који могу десабилисати Русију?

vladimir r.

01.03.2015. 11:44

Strašno je kako se ovde reaguje negativno na sve što se kaže protiv Putina, ili iznese neki kritički stav. Pa da li stvarno mislite da su svi lopovi, izdajnici, kriminalci , a da je Putin nevinašce , jedini ispravan? Pa da li je moguće da ste toliko zaslepljeni? Čovek je već petnaest godina na vlasti i niko ga ne može skinuti, pa jel to demokratija kad neko ima sve i drma šakom i batinom?

Ruben

02.03.2015. 10:45

@vladimir r. - KAd kriminalac koji je od Ruskog naroda oteo basnoslovna bogatstva kriminalnim metodama ; koji se zatim tim bogatstvom sluzio u rasturanju ruske ekonomije i drzavnih institucija ; i koji je narucivao ubistva novinara koje nije bilo strah pisati o njegovim kriminalnim metodama itd. Kad taj kriminalac da nekakvo misljenje o Rusiji... istina moze da bude jedino negde na 180° od tog misljenja. A o demokratskim vrednostima bi trebao malo bolje da se informises ili da promenis naocari.

#vladimir0710

01.03.2015. 22:39

Šta sve neće da izmisli samo da bude u centru pažnje. Koji su to slabići!?

Младен Србиновић

02.03.2015. 07:25

А одакле теби милијарде сигурно си наследијо од Баке из времена СССР-а,Русија је напредовала од доласка Путина док када си се ти и твоји људи богатили тада су деца у Москви живела по канализацији,где су тада борци за људска права били у Русији и на западу да критикују власт?

Malisa

11.02.2016. 14:39

Ovaj Hodorkovski bi da se Rusija vrati u stanje pre dolaska Putina na vlast - stanje gde je Hodorkovski bio najbogatiji u Rusiji; i gde su nekoliko njegovih drugara-oligarha drzali 99% bogatstva Rusije; gde je Rusija prakticno bila podeljena izmedju oligarha. E sada bi Hodorkovski zeleo pomoc Zapada da ostvari svoj naum, da vrati oligarhe na vlast i da rasparca zemlju na vise privatnih drzava. Bas demokratski!