Najnovije vesti
Vesti Svet
Kurdski borci osvojili jedno od ključnih uporišta IS

Kurdski borci osvojili jedno od ključnih uporišta IS

Kurdski borci ostvarili su danas važnu pobedu protiv grupe Islamska država (IS) osvajanjem njenog ključnog uporišta u severoistočnoj sirijskoj provinciji Hasakeh, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava (OHR), sa sedištem u Londonu.

503906_irak-kurdi-ap
503906_irak-kurdi-ap

Kurdskim snagama su u osvajanju mesta Tal Hamis, koje je pod vlašću ID bilo više od godinu dana, pomogli arapski borci, a pripadnici IS nisu pružili veći otpor. Kurdi su, kako se saznaje, nakon osvajanja Tal Hamisa spalili kuće pripadnika IS i njihovih pomagača, prenosi AFP.

Kurdi sada drže pojas koji povezuje Tal Hamis sa iračkom granicom, čime ometaju kretanje džihadista.

Pre osvajanja Tal Hamisa kurdski borci su u višednevnim borbama osvojili 103 sela u okolini, pri čemu je poginulo najmanje 175 boraca IS. Među Kurdima i njihovim arapskim pomagačima stradalo je 30 boraca.

Pentagon je objavio kako su juče snage zapadne koalicije za borbu protiv IS izvršili više vazdušnih napada u proviniciji Hasakeh, uključujući tri u blizini istoimenog grada i tri u blizini Tal Hamisa.

Prethodno su pripadnici IS izveli ofanzivu u provinciji Hasakeh u kojoj su osvojili 10 sela, izazvavši egzodus 5.000 meštana i zarobivši najmanje 220 etničkih Asiraca hrišćanske vere.