27. februar  2015. 12.38  →  18.05 | Izvor: Tanjug, FoNet

Prosvetari: Ako se smanje plate, upitan završetak godine

BEOGRAD -

Sindikat radnika u prosveti Srbije upozorio je danas da ukoliko ministar prosvete Srđan Verbić odluči da smanji zarade zaposlenim u školama koje su nastavile štrajk i posle 19. februara, školska godina neće moći da se završi dok se časovi ne nadoknade, a po nadoknadi časova moraće da isplati oduzetu zaradu.

Dopisa koji su direktori škola dobili iz kabineta ministra 25. februara, a koji se tiče zakonskog štrajka i načina obračuna zarada, je suprotan Zakonu o štrajku, navodi se u saopštenju sindikata.

Ministarstvo smatra da časovi koji su skraćeni na 30 minuta od 17. novembra 2014. godine do 19. februara su u potpunosti obradili gradivo predviđeno nastavnim planom i programom, a ukoliko je nešto propušteno, na osnovu Sporazuma koji su potpisali Sindikat obrazovanja Srbije i Nezavisnost, to će se nadoknaditi i nigde se ne pominje smanjenje obračuna zarada, što je suprotno za sindikate koji su nastavili štrajk i posle 19. februara kojima prete smanjenjem zarada.

Što se tiče školskog zvona na 45 minuta, u onim školama u kojima su zaposleni podeljeni na zaposlene koji štrajkuju i zaposlene koji ne štrajkuju predviđeno je da se zvoni i na 30 i na 45 minuta, a u školama gde su svi zaposleni u štrajku zvoni se na 30 minuta, navodi se u saopštenju.

Štrajkači odbor je uputio zahtev za hitan prijem ministru prosvete nauke i tehnološkog razvoja g. Srđanu Verbiću radi prevazilaženja nastalih problema u vezi potpisivanja PKU i Aneksa sporazuma o rešavnju spornih pitanja.Zahtev Vam u prilogu dostavljamo.

US: Nastavnicima u štrajku manje plate

Nastavnicima i svim zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku, biće umanjena zarada od 19. februara, odnosno neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

To je, kako je rečeno, navedeno u dopisu Ministarstva prosvete od 25. februara koji je prosleđen načelnicima školskih uprava i direktorima škola.

Zaposleni "za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku", stoji u dopisu koji je podeljen novinarima.

Uniji procenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih i navode podatak da je trenutno u protestu oko 700 škola.

Unija je nezadovoljna i što ih, kako kažu, ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor (PKU) uz davanje dodatnih garancija vezanih za materijalni položaj zaposlenih.

Portaprol Unije Jasna Janković smatra da ministar Srđan Verbić nema pravo da ne dozvoli potpisivanje PKU Uniji i Sindikatu radnika u prosveti Srbije (SRPS), uz ocenu da je takvo ponašanje diskriminatorno, protivustavno i protvizakonito.

Unija je danas Vladi Srbije predala zahtev za zaštitu prava reprezentativnih sindikata, Unije i SRPS, koje je ministar prosvete, kako je navedeno, ucenio i sprečio da potpišu PKU za osnovne i srednje škole i domove učenika.

"Zahtev smo poslali i Međunarodnoj organizaciji rada, Zaštitniku građana, ministru za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu", rekla je Janković.

Ona je ponovila da su ta dva sindikata tokom pregovora sa vladom stalno tražila dodatne garancije vezane za materijalni položaj zaposlenih u prosveti.

"Međutim, ministar je uslovljavao potpisivnje PKU prekidom štrajka", rekla je Janković i naglasila da žele da potpišu PKU i da, u cilju poboljšanja materijalnog položaja, žele da dobiju jednu platu, za koju će, kako je naglasila, tačno znati kada će je dobiti.

Konferenciji je prisustvovao i advokat Branko Pavlović, ocenivši da ministar Verbić krši ustavne i zakonske odredbe, postupanjem prema dva sindikata koja nisu potpisala PKU i nastavila su štrajk.

"Ako sindikat kaže hoćemo da potpišemo PKU, onda je zabranjeno suprotno", rekao je Pavlović, uz ocenu da ministar "favorizuje sindikate koji su potpisali PKU".

Dva sindikata,Sindikat obrazovanja Sbije i GSPRS "Nezavisnost" ranije su potpisali PKU, dok Unija i SRPS to nisu učinili.

U Uniji su nezadovoljni i što je ministar naložio načelnicima školskih uprava i direktorima škola da ukinu dodatak na zaradu koja pripada predsednicima sindikata za obavljanje ove funkcije.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

Mitar  27. 02. 2015. | 19:57
E moji mučenici prosvetari,vi koji radite najsvetiji posao u ovoj bijednoj Srbiji,vi koji vaspitavate i podižete djecu,generacije,koje treba da podignu Srbiju,napušteni ste i ostavljeni od svih,od premijera i Vlade,od ministra i ministrarstva prosvete,od sindikalista koji treba da se bore za vaše zahteve i prava,od lokalnih moćnika,gde se nalaze vaše škole.Sirotani ste vi,preko čiji ledja se lomi sve najlošije.A najveća rak rana su vam sindikalisti,koji celo vreme se dogovaraju sa ministrom,kako da vas izigraju i da sačuvaju svoje podaničke pozicije.Oni su i inicirali potpis tog kolektivnog ugovora,koji nije ništa drugo do šarena laža bez ikakvog materijalnog pokrića.I na kraju vas izdadoše i otvoreno se svrstaše sa ministrom i pripretiše vam oduzimanjem plata.Oni koji su trebali odmah da vas pozovu na generalni štrajk,oni vas prodadoše.E sad upamet se braćo.U ponedeljak otpustite sve sindikaliste,izaberite nove i u utorak proglasite generalni štrajk.Pa da vidite ko će pobediti.
prosvetar  28. 02. 2015. | 08:38
Ministre Verbiću Priteraćete nas uz zid i vratićete nas na 45min. Onda možete da izađete pred narod i da kažete STANJE U PROSVETI JE NORMALIZOVANO! Da li je?